Schmidt Ádám: Nagy sportdiplomáciai siker a rendezés

MH/MTI
2024. június 20. csütörtök. 19:24

A budapesti Ludovika Campuson zajló esemény csütörtöki nyitónapján úgy fogalmazott, ebben nagy szerepe van Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjának, Fürjes Balázsnak.

„Nagy elismerés, hogy a NOB Sanghaj mellett Budapestnek adta ezt a rendezési jogot. Látjuk, hogy az olimpiai mozgalomban ezek az úgynevezett városi sportágak nagyon jelentős mértékben erősödnek meg, olyan közösséget tudnak megszólítani, amely nem biztos, hogy más sportágakkal ilyen eredményesen sikerülne” – hangsúlyozta az államtitkár az M4 Sportnak. Hozzáfűzte, a helyszín körbejárásakor azt tapasztalta, hogy nagyon sok fiatal látogatott ki. – „Bízunk benne, hogy ez a hazai rendezés hozzásegíti valamelyik honfitársunkat egy hőn áhított kvótához is.”

Kiemelte ugyanakkor, hogy reális kvótaszerzési elvárás nincs, miután ezek a sportágak nemcsak az olimpiai műsor, hanem a hazai sportéletben is feltörekvő sportágak.

„Amikor négy ilyen sportág felkerül az olimpiai műsorra, akkor nagyon megnő a bázis és az érdeklődők köre, amelyhez komoly sportszakmai programot kell igazítani, és infrastruktúra vonatkozásában is fejlődni kell” – fejtette ki.

Kitért rá, hogy „látványos, jól felépített” helyszíne a selejtezőnek a Ludovika Campus, ahol a kilátogatók maguk is kipróbálhatják ezeket a közönségszórakoztató sportágakat, ugyanakkor – amint az államtitkár figyelmeztetett – ezt óvatosan kell tenni, mivel balesetveszélyesek.

Az MTI kérdésére úgy fogalmazott: az, hogy Thomas Bach, a NOB elnöke a selejtező első napjára a magyar fővárosba látogatott, gesztus a német sportvezető részéről, hogy „Budapest helyt állt ebben a feladatkörben”.

„Mint egy jó vezető, el akart jönni és látni akarta azt, hogy Budapest és Magyarország, amely már sok sportágban adott otthont nagy nemzetközi sporteseménynek, ilyennek viszont még nem, ezt hogyan tudja megrendezni” – mondta Schmidt Ádám. – „Mindig nagy megtiszteltetés, ha a nemzetközi sportvilág első számú vezetője hazánkba látogat, különösen, hogy az ötkarikás játékok előtti nagyon sűrű programjában szorított másfél-két órát rá, hogy Budapestre utazzon. Ez komoly sportdiplomáciai siker.”

Elolvasom a cikket