Sunak elveszítheti brit miniszterelnöki posztját

Rishi Sunak brit miniszterelnök elveszítheti posztját a királyságban tartott általános választások után, mivel pártja kudarcot vallott a voksoláson – írja a The Telegraph egy, a lap számára végzett közvélemény-kutatás adataira hivatkozva. Ezzel ő lenne az első miniszterelnök, aki lemondana pártja választási veresége miatt, számolt be róla az eadaily.com.

Potenciálisan a munkáspártiak sikere esetén Keir Starmer munkáspárti vezető lesz a miniszterelnök. Ő a 2019-es sikertelen szakszervezeti választások után lépett hivatalba. Korábban a Brexitért felelős árnyékminiszter és emberi jogi ügyvéd volt.

Sunak 2022 októberében került a brit kormány élére.

A választásokat július 4-én tartják. Május elején Angliában tartották a helyhatósági választásokat, amelyek a Konzervatív Párt megsemmisítő vereségével végződtek. A 107 választott testületben Sunak pártja mintegy 500 mandátumot veszített az ottani 989-ből. A Munkáspárt a 2600 mandátumból több mint 1000-et szerzett, a Liberális Demokraták pártja több mint 100 új mandátumot szerzett, és a birtokában lévő helyek száma meghaladta az 500-at.

Május közepén a YouGov adatai szerint a Munkáspártot a britek 47 százaléka támogatta, míg a konzervatívokat – az RBC emlékeztet – csak 20 százalék.

Elolvasom a cikket