Új stáb segíti Peter Pellegrinit

Nemzetközi jogászt, több egykori újságírót, tapasztalt diplomatát de valamikori ŠtB-ügynököt is találni az új szlovák államfő, Peter Pellegrini tanácsadói között. Azt ugyanakkor még nem tudni, ki segíti majd a magyarsággal kapcsolatos ügyekben.

A múlt hét végén a hivatalába beiktatott új államfő, Peter Pellegrini jelezte, azt a tanácsadóját, aki a magyar nemzetiségi ügyekben segíti majd, a közösség képviselőivel együttműködésben fogja kiválasztani – írta a pozsonyi Új Szó. Mint cikkükből kiviláglik, utóbb a Magyar Szövetség szóvivője, Pálinkás Évi megerősítette, Forró Krisztián pártelnök tárgyalni fog erről Pellegrinivel.

Pellegrini tanácsadói karának legtöbb tagja már ismert. A kulturális és a sajtót érintő kérdésekben Jozef Banáš író, politikus segíti majd az államfőt, aki amellett, hogy ma gyakran szerepel a dezinformációs médiumokban, egyes információk szerint a rendszerváltás előtt a kommunista állambiztonsági szolgálattal, az ŠtB-vel működött együtt. Az új államfőt külpolitikai kérdésekben a tapasztalt diplomata, Ján Kubiš segíti majd, aki az elnökválasztás első fordulójába még Pellegrini versenytársa volt, hiszen indult az államfői posztért. Igaz, csak a szavazatok 2,04 százalékát szerezte meg.

Jogi ügyekben Miroslav Slašťan, a Comenius Egyetem Jogi Karának professzora, nemzetközi jogi szakértő ad majd tanácsokat. A tanácsadók között szerepel még több korábbi újságíró, így Michal Hlaváč és Marián Bednár. Az elnök Michal Smrčok személyében új fotóst is választott, aki az Új Szó kiadóját is tulajdonló News and Media Holding alkalmazottja volt.

Elolvasom a cikket