A Molecular Nutrition and Food Research című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a mediterrán étrend segít az idősebb felnőtteknek elkerülni a memóriavesztést. A vizsgálatban 840, 65 év feletti személy vett részt tizenkét éven keresztül. A kutatók megfigyelték, hogy a résztvevők mennyire követték a mediterrán étrendet.
A tanulmány megállapította, hogy azoknál, akik követték az étrendet, idősebb korukban kisebb volt a memóriavesztés kockázata. Ebből arra lehet következtetni, hogy a táplálkozásunk hatással lehet az agyunk működésére.
A tanulmányban egy speciális, vérvizsgálatokon alapuló pontrendszer segítségével állapították meg, hogy az emberek mennyire követték az étrendet.
A gyümölcsökben, zöldségekben és egészséges zsírokban gazdag mediterrán étrend követése egészségesebbé teheti az agyunkat, ahogy öregszünk.
Az étrend tehát nemcsak a normál testsúly vagy a fittség fenntartásáról szól, hanem agyunk működéséről is.