A tudósok felfedezték az alkohol váratlan egészségügyi előnyeit

Az alkoholfogyasztás és az emberek kórházba kerülése közötti összefüggést azután állapították meg, hogy a tudósok elemezték a több mint 20 ezer ember állapotának hét éven át tartó megfigyelése során gyűjtött adatokat.

Azok, akik kis mennyiségű alkoholt fogyasztottak, lényegesen ritkábban kerültek kórházba, mint a teljes alkoholtilalmárok vagy az alkoholisták. A szakértők szerint az alkoholfogyasztás nem olyan súlyos egészségügyi kockázati tényező.

Az ENSZ szakértői többször meggyőződtek arról, hogy az alkoholtartalmú italok, még kis mennyiségben is, növelik a rák és a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét.

Egy új tanulmány során azonban a tudósok megállapították, hogy az alkoholfogyasztás messze nem járul hozzá a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, bár a napi 48 grammnál több alkohol fogyasztása komoly veszélyt jelent. Azok, akik ilyen mennyiségben fogyasztottak alkoholt, 74 százalékkal nagyobb eséllyel kerültek szívinfarktus miatt az intenzív osztályra, és 36 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki náluk rák.

A tanulmány szerzői figyelmeztetnek, hogy ezzel a tanulmányukkal egyáltalán nem az alkoholfogyasztás tényét erősítik meg. Ugyanakkor például az etil-alkohol megakadályozhatja a vérrögök kialakulását, csökkentve ezzel az iszkémiás megbetegedések kockázatát. Ugyanakkor az alkohol növeli a nyomást az erekben, növelve a stroke veszélyét.

Elolvasom a cikket