Amerikai HIMARS sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők + VIDEÓ

Egy Telegram-csatornán, amely csütörtökön tette közzé a videót, azt írják, hogy a nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) megsemmisült Hotomlja falu közelében, az ukrajnai Harkiv városától keletre.

A légi felvételek nagy robbanást rögzítettek egy erdős területen, ahol az amerikai rakétaindító állt.

A Washington Post azt állította, hogy a HIMARS egyike azoknak a rendszereknek, amelyek használatát a Biden-kormányzat május vége óta engedélyezte a kijevi erőknek a Harkiv régióból az oroszországi Belgorod régióba irányuló csapásokban.

Objektum doboz

Kedden a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan azt mondta, hogy Ukrajna képessége, hogy az Egyesült Államok által szállított fegyverekkel mélyen elérje Oroszországot, túlmutat Harkivon, és „kiterjed minden olyan helyre, ahol orosz erők átmennek a határon az orosz oldalról az ukrán oldalra, hogy megpróbáljanak további ukrán területeket elfoglalni”.

Kijev 2022-ben több tucat HIMARS-rendszert kapott az Egyesült Államoktól és néhány uniós országtól. A rendszert az ukrán tisztviselők és a nyugati média nagy értékű eszközök elleni precíziós fegyverként hirdette, de HIMARS-lövedékekből származó törmelékeket többször találtak már tisztán polgári célpontokat.

A konfliktus kezdete óta az orosz védelmi minisztérium számos alkalommal számolt be a HIMARS-indítók megsemmisítéséről és az általuk kilőtt rakéták lelövéséről. A Washington Post a múlt hónapban azt írta, hogy az orosz erőknek sikerült elektronikus hadviseléssel zavarniuk a HIMARS-lövedékeket.

Június elején a Pentagon bejelentette, hogy kibővítette a fegyvergyártó Lockheed Martinnal a HIMARS rakétaindítók szállítására kötött szerződést, és a megrendelt eszközök értékét 861 millió dollárról csaknem kétmilliárd dollárra növelte.

Moszkva többször figyelmeztetett arra, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei által Kijevnek szállított fegyverek és lőszerek nem fogják megakadályozni Oroszországot katonai céljainak elérésében, hanem csupán meghosszabbítják a harcokat, és növelik az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát. A tisztviselők szerint a fegyverek szállítása, a hírszerzési információk megosztása és az ukrán csapatok kiképzése gyakorlatilag azt jelenti, hogy a nyugati országok de facto a konfliktus részesévé váltak.

Elolvasom a cikket