Az 50 év felettiek számára a négy leglényegesebb vitamin és ásványi anyag

Mivel nehéz betartani a megfelelő, egészséges és kiegyensúlyozott étrendet, a táplálékkiegészítők segíthetnek a szervezetben lévő fontos anyagok készletének feltöltésében. A négy legszükségesebb vitamint és ásványi anyagot az 50 év felettiek számára nevezték meg brit orvosok az Express című kiadványban.

D-vitamin. A D-vitamin szedésének egészségügyi előnyei sokrétűek. Idősebbek általi használata csökkenti a csontritkulás kockázatát, amely a csontokat gyengévé és törékennyé teszi (a kialakulásának valószínűsége az életkor előrehaladtával egyre jelentősebb, különösen a nők esetében).

„Elegendő D-vitamin nélkül a csontok elvékonyodnak, és a hiány az időseknél hozzájárulhat a csontritkuláshoz, növelve a csukló-, csípő- vagy gerinctörések kockázatát. A csontritkulás a hátradőlést is okozhatja, mivel a gerinc csontjai meggyengülnek, és nehezebben viselik el a hátuk súlyát” – figyelmeztet a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS).

Emellett a D-vitamin szedése 50 éves kor után segít csökkenteni a szívbetegségek, bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. Emellett az orvosok nemrégiben hangsúlyozták a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében történő szedésének fontosságát.

Kalcium. A csontok szilárdságának megőrzése, a csontritkulás és a csontlágyulás (osteomalacia) elleni védelem érdekében is ajánlott. A kalcium-kiegészítők között különböző mennyiségű ezt az ásványi anyagot tartalmazó formák állnak rendelkezésre. Választásukat meg kell beszélni a háziorvossal.

Vas. Ez a fontos ásványi anyag a vörösvértestekben található. A vashiány vérszegénységhez vezethet, ami az egészséges vörösvértestek hiányát jelenti a szervezetben, amelyek az oxigén test körüli szállításáért felelősek. Vérző fekélyek, traumák és műtétek szintén hozzájárulhatnak a kialakulásához. A vérszegénység jellegzetes jelei a fáradtság, a szédülés, a testhelyzet megváltoztatása után megjelenő „legyek” a szemekben.

B12-vitamin (cianokobalamin). Különösen az agysejtekben aktív, és hozzájárul az egészséges idegek és vérsejtek fenntartásához. A National Institutes of Health azt ajánlja, hogy az 50 év feletti emberek a B12-vitamin nagy részét étrend-kiegészítőkből nyerjék, mivel a szervezetnek a kor előrehaladtával csökken a képessége ennek a természetben előforduló vitaminnak a felszívódására.

A B12-vitamin hiánya neurológiai tünetekkel jelentkezhet, beleértve a zavartságot, hallucinációkat. Vérszegénység kialakulásához is vezethet.

„Mielőtt bármilyen táplálékkiegészítőt szedne, konzultáljon orvosával. Ne feledje, hogy befolyásolhatják a vényköteles gyógyszerek hatását. Azt is fontos tudatosítani, hogy a vitamin- és ásványianyag-kiegészítők nem képesek helyettesíteni a táplálékot” – összegezték a tudósok.

Elolvasom a cikket