Az Eurostat legfrissebb adatsorát elferdítette a balliberális sajtó

MH/MTI
2024. június 21. péntek. 18:24

Az Eurostat friss adatközlése szerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százaléka.

A szakértő rámutatott: a nemzetközi körülmények, az orosz-ukrán háború miatt a magyar lakosság körében megerősödött az óvatosság, a háztartások jobban figyeltek a jövedelmükre és inkább megtakarítottak.

A háztartások vagyoni helyzetének alakulásával kapcsolatban kiemelte, hogy mintegy 22 ezer milliárd forinttal 100 ezer milliárd forint fölé emelkedett a magyar háztartások összes megtakarítása, ez egy év alatt 28 százalékos növekedés. Ez is mutatja, hogy nem elszegényedésről van szó – hangsúlyozta.

Hozzátette azt is, hogy a háztartások nem csak az óvatosság miatt fordultak a megtakarítás felé, hanem azért is, mert nagyon jó pénzpiaci eszközök voltak az elmúlt időszakban, például állampapírok, amelyek nagyon magas kamatokat kínáltak.

Más mutatók is jelzik, hogy a magyar háztartások vagyoni helyzete nem romlott – fejtette ki Talabér Krisztián.

Érdemes megnézni a foglalkoztatottsági rátát, ami továbbra is 81 százalék fölött van az uniós módszertan szerint, ez uniós szinten is kimagaslóan jó eredmény. A bérfejlődés dinamikus, tavaly szeptember óta ismét emelkednek a reálbérek, idén pedig várhatóan 10 százalék közelében lesz a reálbér-növekedés – hívta fel a figyelmet.

Nem csökken az életszínvonal, ez az év életszínvonal-emelkedést hoz – szögezte le az elemző.

Talabér Krisztián szerint a lakosság továbbra is óvatos. Nő a vagyona, de még nem költi el, ugyanakkor jelek már vannak arra, hogy oldódik az óvatossági motívum.

A kiskereskedelmi adatokat vizsgálva az elmúlt hónapokban már növekedés látható, ha kitart az év végéig, akkor a fogyasztás is élénkül az idén – mutatott rá.

Talabér Krisztián felidézte azt is, hogy a szegénységi kockázatnak kitettek arányát mérő uniós adatsor szerint Magyarország az uniós átlag alatt van, emellett jelentős volt a javulás az elmúlt évtizedben, mintegy 1,2-1,3 millióval kevesebben vannak a szegénység kockázatának kitéve.

Ez szintén megerősíti, hogy az az adatsor, amelyet az Eurostat publikált, valójában nem azt jelenti, ahogyan szerették volna bemutatni a magyar nyilvánosságnak – fogalmazott a Nézőpont Intézet gazdasági elemzője.

Elolvasom a cikket