Az onkológus megnevezi az alkohol által kiváltott rákfajtákat

A szakember hozzátette, hogy az etanol bomlásterméke – a rendkívül mérgező acetaldehid – szintén különleges veszélyt jelent a szervezetre. Emiatt alakul ki a másnapossági is. Ezenkívül – hangsúlyozta Marienko – károsítja a sejtek szerkezetét, beleértve a DNS-t, a fehérjéket és a lipideket.

„A károsodott sejtek megzavarják a sejtnövekedés és -osztódás szabályozási folyamatát. Ez a kóros sejtek ellenőrizetlen növekedéséhez és rosszindulatú daganatok kialakulásához vezet. Ezért tulajdonképpen egyetlen szerv sem immunis a rák kockázatával szemben az alkoholfogyasztás hátterében” – magyarázta az onkológus.

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint az alkoholfogyasztás a következő onkológiai típusokkal hozható összefüggésbe: vastag- és végbélrák, emlőelváltozások (férfiaknál is), nyelőcsőrák, gége rákos megbetegedései, májrák, torokrák, szájüreg daganatos elváltozásai.

Korábban Anton Odegnal onkourológus elmondta, hogy a veserák egyik jellegzetes tünete lehet a jobb bordaív alatti területen jelentkező erős fájdalom, valamint a tüdőben jelentkező áttétek. Hangsúlyozta, hogy ez a ráktípus leggyakrabban 50 év feletti férfiaknál jelentkezik.

Elolvasom a cikket