![](https://static.magyarhirlap.hu/images/202406/45069030.jpg)
A táplálkozási szakértő az javasolja az időseknek, hogy mondjanak le az ipari félkész termékekről, amelyek sok adalékanyagot és ízfokozót tartalmaznak. Tény, hogy a lassú anyagcsere, a túlsúly vagy a szívbetegségek miatt jobb, ha az ember maga főzi meg az ételt – számol be a Sports.kz.
A konzerveket csak a nap első felében szabad fogyasztani. Ez elsősorban a túlsúlyos, magas vérnyomással és cukorbetegséggel küzdő emberekre vonatkozik. Vörös húst kevesebbet, halat és baromfit pedig többet kell enni, mivel ezek könnyebben emészthetők.
A szakértő azt is tanácsolta, hogy kevesebb édességet és pékárut fogyasszunk, mivel ezek pálmaolajat és nagy mennyiségű transzzsírt tartalmaznak. Hasznos például a teljes kiőrlésű kenyér.
A fűszeres ételek szintén ellenjavallottak az idősek számára, mivel a gyomor és a hasnyálmirigy betegségeinek súlyosbodását okozhatják.
Ezzel szemben a zöldségeket és gyümölcsöket érdemes fogyasztani, ha nincs egyéni intolerancia.