Ezek a vastagbélrák korai jelei, amelyeket sokan figyelmen kívül hagynak

Amennyiben látható ok nélküli változás áll be a székletűrítésben, akár tartós hasmenés vagy székrekedés áll fenn, az semmiképpen sem jó jel. Nyilván első körben nem kell a legrosszabbra gondolni, de ha a probléma már hosszabb ideje gondot okoz neked, akkor fontos lehet, hogy mielőbb orvoshoz forduljon. Főleg, ha ez egyéb tünetekkel, úgy mint hasi fájdalom, megmagyarázhatlan fogyás vagy tartós fáradsággal is társul.

Vér a székletben

Ez minden esetben egészségügyi problémára utal. Nem is magyarázzuk túl, ha vérzést tapasztal, azonnal menjen dokihoz.

Hasi fájdalom vagy görcs

A ha területén jelentkező tartós fájdalom és görcsök a vastagbélrák korai tünetei közé tartoznak. Persze ez is egy olyan tünet, ami miatt nem kell azonnal rákot vizionálni. Menzesz előtt is fájhat a hasa, de az is lehet, hogy csak elcsapta valamivel a gyomrát. Viszont ha a fájdalom már-már krónikus, befolyásolja a mindennapi tevékenységeit, kényelmi pozícióban sem enyül, akkor nem érdemes tovább várni. Azonnal ki kell a dolgot vizsgáltatni.

Megmagyarázhatatlan fogyás

A megmagyarázhatatlan fogyás is a vastagbélrák egyik korai tünete lehet. Ha jelentős testsúlycsökkenést észlel anélkül, hogy bármi extra étrend vagy életmóbeli változás beállt volna az életében, akkor célszerű alávetnie magát néhány vizsgálatnak. A kialakult vastagbélrák egyébként étvágycsökkenéshez vezethet, ami hozzájárulhat a fogyáshoz. Ha úgy látja, az utóbbi időben megváltoztak az étkezési szokásai, nem kíván jóformán semmit, akkor irány az orvos.

Szeretnénk még egyszer hangsúlyozni, hogy ezek a tünetek nem minden esetben jelentenek vastabélrákot. Viszont, ha a fenti jelek közül bármelyiket, akár többet is tapasztalt, akkor a lehető leghamarabb vegye fel a kapcsolatot az orvosával, aki további vizsgálatokat, például kolonoszkópiát (vastagbéltükrözést) javasolhat a tünetek okának meghatározására.

Elolvasom a cikket