Ezek az alkotások kapnak támogatást a Filmintézettől

MH/ MTI
2024. június 21. péntek. 14:48

Freund Ádám, a diák-Oscar-jelölt Földiek című alkotás rendezője szeptemberben kezdi forgatni első játékfilmjét Hiénák címmel. A sok humorral átszőtt filmdráma, amely a köznyelvben csak hiénákként ismert budapesti taxisok között játszódik, több egymásba fűzött szálon futó történetből áll, hősei egyszerű, hétköznapi kisemberek. A főbb szerepekben Pál Emőke, Rába Roland, Ferenczi Gábor és Ionescu Raul lesznek láthatók. A film gyártását, amely a tervek szerint 2025 végére készül el, az NFI 542 millió forinttal támogatja.

A magyar Walt Disney – Dargay Attila portréfilmje címmel készül dokumentumfilm Ballai András rendezésében. Az alkotás emléket állít a Vuk, a Lúdas Matyi, a Szaffi és megannyi legendás, örökéletű animációs film alkotójának, akinek életműve meghatározó mérföldköve az idén 110 éves magyar animáció történetének. A portréfilm, amely az NFI 25 millió forintos támogatásával készül, bemutatja Dargay Attila munkásságát, megvizsgálva a későbbi alkotókra és a nagyközönségre tett hatását is – írták.

A Fulladás című játékfilm főhőse egy intenzív osztályon dolgozó orvos, aki nap mint nap életről és halálról dönt, segíti a gyógyulást, enyhíti a szenvedést és biztosítja a méltóság megőrzését. A koronavírus-járvány felforgatja az orvos életét, akinek végzete a jelleme és választott hivatása lesz – írták. Vámos Zoltán orvos, filmrendező alkotása az NFI 450 millió forintos támogatásával készül.

Flódni címmel az NFI 12,6 millió forintos támogatásával rendez kísérleti rövidfilmet Kenéz Ágoston. Az alkotás egy idős házaspár történetét meséli el bábokkal. A házaspár 50 év óta egyetlen éjszakát sem töltött egymás nélkül, ezért amikor a feleség kórházba kerül, a férj nem tud aludni. Mindennap meglátogatja feleségét, abban a reményben, hogy végre felébred, és elmehetnek együtt a cukrászdába.

Mint írták, az NFI egyik legfontosabb vállalása a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotások pályázati úton történő fejlesztése és támogatása. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet az elmúlt években a mozifilmek mellett több mint háromszáz tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotás megvalósulását támogatta a tévéjátékoktól az animációs sorozatokig széles műfaji palettán – olvasható az NFI közleményében.

Elolvasom a cikket