Hollandia–Franciaország rangadó Lipcsében

SM
2024. június 21. péntek. 11:15
Frissítve: 2024. június 21. 11:19

A 2018-as világbajnok, 2022-ben vb-ezüstérmes franciák, illetve a hollandok is a vártnál nehezebb győzelmet arattak az első fordulóban Didier Deschamps szövetségi kapitány együttese csak egy öngóllal tudta legyőzni Ausztriát, míg Ronald Koeman írányította holland csapat hátrányból felállva, a hajrában szerzett találattal verte 2-1-re a lengyeleket.
A franciáknál a meccs előtti legizgalmasabb kérdés, hogy Kylian Mbappé játszhat-e Lipcsében, mivel a csatárnak eltört az orra az osztrákok elleni mérkőzésen. A Paris Saint-Germaintől a Real Madridhoz szerződő támadó még a szinte minden poszton sztárokból álló franciák számára is meghatározó, amit a szövetségi kapitány is elmondott a hollandok elleni találkozó előtt.
„Természetesen nem ugyanaz a francia válogatott vele és nélküle. Nagyon remélem, hogy ott lehet a pályán” – jelentette ki Deschamps. Mbappé csütörtökön a társaival edzett és valószínűleg játszani fog egy speciális védőmaszkban.
A két csapat egymás elleni mérlege kiegyenlítettnek mondható, eddigi harminc meccsükön négy döntetlen mellett 14 francia és 11 holland siker született.
A csoport másik meccsén Lengyelország és Ausztria az első pontjaiért küzd. A mérkőzés esélyesének az osztrák csapat tekinthető. Különösen akkor, ha a törökök elleni felkészülési találkozón combsérülést szenvedő Robert Lewandowski az első meccshez hasonlóan pénteken Berlinben sem tud pályára lépni.

Az E csoportban Szlovákia biztosíthatja továbbjutását csoportkörének második fordulójában, amennyiben legyőzi Ukrajnát. Az első fordulóban a világranglista 48. helyén álló szlovákok 1–0-ra nyertek a harmadik Belgium ellen. A sportági statisztikákkal foglalkozó Opta kimutatása szerint ez a legnagyobb különbség a FIFA-rangsorban, ami valaha volt az esélytelenebb csapat által megnyert Eb-meccsen. Az ukránok 3–0-ra kikaptak a románoktól az első mérkőzésükön.
A két csapat pénteken 15 órától Düsseldorfban találkozik egymással. Ha a szlovákok ismét győznek, biztosan ott lesznek a nyolcaddöntőben, az ukránok pedig egy újabb vereséggel a kiesés szélére sodródnának.
„Meglepett Ukrajna eredménye, de egymás között is arról beszéltünk, hogy még nem jutottunk tovább, senkit nem szabad lebecsülnünk” – nyilatkozta a szlovákok középpályása, Tomas Suslov, akinek az édesapja ukrán.
A két csapat egymás elleni mérlege kiegyensúlyozott képet mutat: eddig az ukránok háromszor, a szlovákok kétszer nyertek, három meccsük pedig döntetlenre végződött. Világversenyen most találkoznak először.

A csoport másik második fordulós meccsét, a Belgium–Románia találkozót szombaton 21 órától rendezik Kölnben.

Az Európa-bajnokság pénteki programja
D csoport, 2. forduló: Lengyelország–Ausztria, Berlin 18.00
Hollandia–Franciaország, Lipcse 21.00
E csoport, 2. forduló: Szlovákia–Ukrajna, Düsseldorf 15.00

Elolvasom a cikket