Különleges tűzoltóeszközökkel várja az érdeklődőket a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma

MH/ MTI
2024. június 21. péntek. 6:45

Az érdeklődők megnézhetik a tűzoltóeszközök különleges világát bemutató időszaki kiállítást, ahol megismerkedhetnek az ugróponyvánal, a horoglétrával és a régi tűzoltók egyenruhájával is. Délután hangversenyen mutatkozik be a Katasztrófavédelem Központi Zenekara, a mentőkutyás szolgálat pedig mentőkutyás bemutatót tart.

Az este alatt a hagyományőrzők többször is bemutatják, hogyan oltották a tüzet, amikor még nem volt tűzoltófecskendő: tűztálcás tüzet fognak eloltani tűzoltószekér segítségével. A vállalkozók pedig felemelhetik és megpróbálhatják megtartani a gerundiumot, a debreceni diákok jellegzetes tűzoltóeszközét, amivel le tudták verni a házak tetejéről a nádat.

A 12 évesnél idősebb látogatók kipróbálhatják a füstsátrat és megtapasztalhatják, mit éreznek a tűzoltók, amikor egy füsttel teli helyiségbe lépnek.

A múzeumban bemutatják a régi tűzoltóautókat, tűzoltófecskendőket, valamint a tűzoltókészülékek fejlődését és működését, a polgári védelem eszközeit és az érdeklődők kipróbálhatják azt is, hogyan kell megszólaltatni a légvédelmi szirénát. A tűzoltóautó-szimulátorban bárki megpróbálhatja elvezetni a „nagy piros autót”, de lehetőség lesz felpróbálni a tűzoltók zubbonyát és sisakját is.

Emellett meg lehet nézni a hivatásos tűzoltók képzőművészeti alkotásaiból nyílt kiállítást, lesz tűzmegelőzési interaktív játék, valamint „habparty” a Katasztrófavédelmi Kutatóintézet habképző bemutatójával.

Elolvasom a cikket