Nigel Farage: A Nyugat provokálta ki az orosz–ukrán háborút

A BBC-nek nyilatkozott a brit jobboldal meghatározó politikusa, Nigel Farage, aki az orosz-ukrán háborúról is elmondta a kendőzetlen véleményét. Szerint azzal, hogy az EU és a NATO kelet felé próbált terjeszkedni, lényegében a Nyugat kiprovokálta Oroszország ukrajnai invázióját – írta meg a Mandiner.

A szókimondó stílusáról ismert brit politikus ezúttal sem hazudtolta meg magát. Ugyanakkor azt Farage hozzátette, hogy a háború felelőssége ettől függetlenül Vlagyimir Putyint terheli. A brit politikus szerint az EU és a NATO bővítése miatt az orosz elnök el tudta hitetni, hogy „a Nyugat értük jön”, ezért háborút indított. Így mindkét fél felelősségét látni kell és érdemes nyíltan beszélni róla a helyzet mielőbbi megoldása érdekében a politikus szerint.

A BBC azzal is szembesítette UKIP-vezért, hogy még 2014-ben azt mondta, hogy a vezetők közül Vlagyimir Putyint csodálja a legjobban.

Azt mondtam, hogy emberként nem kedvelem őt, de politikai szereplőként csodálom, mert sikerült átvennie az irányítást Oroszország vezetése felett – reagált Farage.

Nigel Farage korábban a Brexitról szóló népszavazás egyik élharcosa volt. A BBC nekiszegezte a kérdést, miszerint hogy értékeli azt az álláspontot, hogy a Brexit a végeredményét és hatását tekintve egy kudarc volt a szigetország számára? „Nem lehet kudarc. Kiléptünk az Európai Unióból. Most már önállók vagyunk” – védte meg álláspontját a politikus.

Elolvasom a cikket