Orbán Viktor: Fenyeget bennünket egy veszély Európában

A kormányfő péntek reggel Berlinből jelentkezett, Olaf Scholz német kancellárral tárgyal majd az interjút követően. Beszámolt arról, hogy csütörtökön találkozott a Mercedes teljes vezérkarával, s néhány nappal korábban az európai nagyvállalatok vezetőivel tárgyalt.

Megjegyezte, hétfőn az olasz kormányfővel, szerdán pedig a francia elnökkel tárgyal majd.

A miniszterelnök elmondta, hogy a Mercedes újabb beruházást hoz létre Magyarországon, és több száz új munkahely jön létre. Az egész német ipar egy nagy átalakuláson megy át – tette hozzá.

A magyaroknak lesz helye ebben a nagy átalakulásban, mivel a németek ezeket a fejlesztéseket Magyarországon hajtják végre, és ezt kell megerősíteni a kancellárral.

A mindenkori német kancellárral meg kell erősíteni az együttműködést, és a német gazdasági fejlődésben részt kell vennie a magyaroknak – tette hozzá.

Tragédia lenne a bezárkózás

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy tragédia lenne Magyarország számára, ha a bezárkózás lesz a központi irányelv Európában. A világgazdaság nyitottsága éppen ezért kulcskérdés számunkra – tette hozzá. A kormányfő közölte, mi a világ számára gyártunk, ezért egy elzárkózó politika nem lenne jó. Németország is hasonló cipőben jár, és nekik is érdekük a nyitott világgazdaság.

A magyar uniós elnökség is téma lesz a találkozón – tette hozzá.

Orbán Viktor a nagy sajtóvisszhanggal járó informális uniós tanácskozásról azt mondta, ott a baloldali pártok bejelentették, hogy megállapodtak a fontos tisztségekről. Ez nem egy jótékonysági gálaest, itt hatalmi döntések születnek, és itt a legfőbb kérdés, hány szövetségesünk van – tette hozzá.

Mi egy másfajta Európában gondolkozunk, mint az EPP és a baloldali pártok.

Ők egy olyan programot képviselnek, ami nem jó Magyarországnak, mert ez egy háborúpárti koalíció – tette hozzá Orbán Viktor. Rámutatott arra is, hogy korábban elgondolhatatlan volt, hogy Németország militarizálódik.

A néppárti és baloldali koalíciónak a másik legfőbb programja, hogy migrációpártiak.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a néppárti-baloldali koalíció a versenyképesség kérdésében az adóemelés oldalán áll. Ezek nem piacbarát erők – tette hozzá. Ezt hamarosan bejelentik, és ennek az élén Manfred Weber. Ő régi rosszakarója Magyarországnak.

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy az európaiak egy része nem akar határozott jobboldali pártokra szavazni, de ennek ellenére nő a súlyuk. Folyamatosan szervezkedik a jobboldal Brüsszelben, így indirekt lehet módon lehet befolyásolni a folyamatokat. Belgiumban és Franciaországban is megbuktak a kormányzó baloldali-liberális erők, de általános uniós fordulat nem történt.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket