Változatos programok a Pénzmúzeumban

MH/ MTI
2024. június 21. péntek. 13:52
Frissítve: 2024. június 21. 13:53

A Múzeumok Éjszakáján az idei év tematikájához – a labdarúgó Európa-bajnokság apropóján a gólpasszhoz – sokszínű programokkal csatlakozik a Pénzmúzeum, ahol a látogatókat többek között koncert, könyvbemutató, robotika-foglalkozás, ismeretterjesztő és numizmatikai előadás várja – tájékoztatta a múzeum pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a délután 4 órától éjfélig tartó eseményen a Pénzmúzeum aulájában Bank-Foci címmel mini kiállítás várja az érdeklődőket, ahol a gyűjteményben található labdarúgáshoz kapcsolódó érmék, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Sportkörtől erre az estére kölcsönkért kupák, fotók tekinthetők meg. Lesznek pénzvilággal kapcsolatos kézműves foglalkozások, a robotika bemutatón pedig a programozás alapjaival ismerkedhetnek meg a látogatók.

Az állandó kiállítás területén az érdeklődők többek között szerepjátékban vehetnek részt bankalapítás, banki részvényjegyzés témában, a Bankjegylabor programban pedig az MNB szakértőinek segítségével közelebbről is megismerkedhetnek a bankjegyekkel.

A programsorozatban lesznek játékok is, a látogatókat egyebek mellett bankjegyekkel és érmékkel kapcsolatos kvízzel és pénzügyi fejtörőkkel várják.

A Pénzmúzeum panoráma teraszán a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzései is nyomon követhetők lesznek. Ugyanitt 18 órakor Papp Noémi regényét mutatják be, 19 órától pedig Emlékérem születik címmel kerekasztal-beszélgetés várja az érdeklődőket az éremtervezésről. Ezt követően ismeretterjesztő numizmatikai előadásokat hallgathatnak meg a látogatók. Az Aranycsapat és az anyagiak című előadásból például kiderül, hogy mitől volt arany a csapat és mennyire vetette fel a pénz a nemzeti 11-et, illetve milyen körülmények között éltek a sztársportolók. A Pengő helyett Forint a pályán című előadás a pengőt felváltó fizetőeszköz előkészületeit veszi számba, valamint kiderül az is, milyen szerepük volt a német harckocsiknak a forint bevezetésénél. A Restaurátor, mint hátvéd című előadás a restaurátor munkájáról és a restaurálás folyamatáról szól – olvasható az ajánlóban.

A programokat Myra Monoka Hangulat koncertje színesíti a korzón.

A Pénzmúzeum kiállításai ezen a napon is ingyenesen látogathatók és a programokon való részvétel is ingyenes – írták a közleményben.

Elolvasom a cikket