Washington Post: Az Egyesült Államok a korrupció miatt figyelmeztette Ukrajnát

A lap megjegyezte, hogy bár ukrán tisztviselők elismerték, hogy a korrupció továbbra is nagy probléma az országban, de ragaszkodtak ahhoz, hogy „olyan keményen küzdenek ellene, mint ahogyan a csapataik harcolnak Oroszország ellen”, ami arra utal, hogy a Nyugat nem bízik eléggé Kijev erőfeszítéseiben.

Miközben szinte havonta új korrupciós ügyek indulnak magas rangú kormányzati tisztviselők ellen, az ukrán ügyészségen belül erre a célra létrehozott egység vezetője, Olekszandr Klimenko hangsúlyozta, hogy az a tény, hogy „az ügyek száma megduplázódott, nem jelenti azt, hogy kétszer annyi korrupció van”.

„Ellenkezőleg: azt jelenti, hogy kétszer olyan hatékonyak vagyunk, mint korábban” – állította Klimenko a Washington Post szerint.

Amerikai tisztviselők, köztük Antony Blinken külügyminiszter, azonban állítólag elégedetlenek a kijevi korrupcióellenes háború eredményeivel. Volodimir Zelenszkij és Blinken múlt havi kijevi találkozója “feszült volt” – jelentette a Washington Post az ügyet ismerő névtelen forrásokra hivatkozva. Miközben az ukrán elnök elismerését fejezte ki az amerikai katonai támogatásért, állítólag csalódott volt amiatt is, hogy Blinken a korrupcióra összpontosít.

„A győzelem a harctéren megakadályozza, hogy Ukrajna Oroszország részévé váljon” – mondta Blinken a találkozót követően. “A korrupció elleni háború megnyerése megakadályozza, hogy Ukrajna olyan legyen, mint Oroszország” – tette hozzá.

Azonban Zelenszkij csapatában sokan a Washington Post szerint magánvéleményükben azzal érvelnek, hogy bár a korrupció továbbra is kihívást jelent az ország számára, az ellene való küzdelemre tett erőfeszítések elvonhatják a figyelmet az elsődleges céltól, Oroszország legyőzésétől. Egyes magas rangú ukrán tisztviselők arra is panaszkodtak, hogy Kijev nyugati támogatói a “korrupt Ukrajna sztereotípiáját” használják ürügyként a további támogatások késleltetésére.

Hétfőn az Európai Bizottság is kételkedett abban, hogy Kijev képes megfelelően kezelni a külföldi támogatásokat, és bejelentette, hogy külön megfigyelőszervet hoz létre a „csalás, a korrupció és az összeférhetetlenség”, valamint az Ukrajna finanszírozására irányuló uniós terv részeként Kijevnek juttatott euró milliárdok esetleges elsikkasztásának megelőzésére.

Eközben Moszkva többször is elítélte az Ukrajnának nyújtott folyamatos nyugati katonai és pénzügyi támogatást, azzal érvelve, hogy az csak az ellenségeskedések meghosszabbítását és további vérontást eredményezi anélkül, hogy befolyásolná a konfliktus elkerülhetetlen kimenetelét.

Elolvasom a cikket