A szívelégtelenség főzés közben megjelenő jelét nevezték meg

A szívelégtelenség olyan kóros állapot, amelyben a szívizom elveszíti képességét arra, hogy megfelelően összehúzódjon, pumpálja a vért az ereken keresztül, és oxigént és tápanyagokat juttasson a szervekhez és szövetekhez, eltávolítva az anyagcsere-termékeket.

A legtöbb esetben a kórkép szívinfarktus után alakul ki. Szívelégtelenséget és magas vérnyomást idézhet elő, különösen a 60 év felettieknél. Az endokrin rendszer, a vesék, a szív, a túlsúly, a rossz szokások problémái – mindez egyfajta kiváltó oka lehet a betegségnek.

A betegség leggyakoribb tünetei a fáradtság, a fekvő helyzetben végzett tevékenység utáni légzési problémák, nehézségek bármilyen fizikai gyakorlat elvégzésében, légszomj, szívdobogás.

A szívelégtelenség kialakulását azonban olyan tünetek is jelezhetik, amelyek nem egészen hétköznapiak. Az egyik ilyen a szaglással kapcsolatos problémák. Hirtelen megszűnik a jellegzetes szagok észlelése. Ez elsősorban főzés közben jelentkezik. Például hirtelen rájön, hogy a hagyma csípős szaga már nem zavarja.

„Az elmúlt két évtizedben megtanultuk, hogy a szaglás elvesztése a demencia és a Parkinson-kór egyik legfontosabb korai jelzője. Az új bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy ez a jel szív- és érrendszeri problémákra is utalhat” – mondja Dr. Honlei Chen, a Michigani Egyetem munkatársa.

A tudósok azt is megjegyzik, hogy a szaglás a korral romolhat – ez egy természetes folyamat, nincs benne semmi veszélyes. Az idősek mintegy 30%-ának azonban ezzel a problémával még mindig vannak olyan egészségügyi problémái, amelyekről nem is tudnak.

A szakértők határozottan javasolják, hogy tartsuk szemmel a szervezetben bekövetkező változásokat. Ha hirtelen azt veszi észre, hogy a szagok hirtelen elkezdtek élesen eltűnni, akkor ez jó érv arra, hogy időpontot kérjen egy megelőző vizsgálatra az orvoshoz.

A Meyo Klinika szakértői szerint a szívelégtelenséget más atipikus tünetekről is fel lehet ismerni:

– A lábak, bokák és lábfejek duzzanata;

– tartós köhögés vagy fehér vagy rózsaszínű, vérfoltokkal tarkított váladékkal kísért köhögés;

– duzzanat a hasi területen;

– nagyon gyors súlygyarapodás a folyadék felhalmozódása miatt;

– hányinger és étvágytalanság;

– koncentrációs és figyelemzavarok.

Elolvasom a cikket