A tomboló kánikulát hatalmas viharok válthatják

Szombaton napközben az ország délkeleti, keleti felén kiemelten valószínű, hogy lecsapnak a zivatarok, ekkor már heves zivatarok kialakulásához is – nagy területen és akár több hullámban is – kedvezőek lesznek a feltételek, közölte a HungaroMet Zrt.a Facebook-oldalán.

A zivatarokat általában viharos erejű szél, intenzív csapadékhullás, valamint jégeső kísérheti. Heves zivatar esetén erősen viharos széllökés, akár 5 cm-t meghaladó átmérőjű jég, valamint felhőszakadás fordulhat elő.

„Szombatról vasárnapra virradó éjszaka sem csillapodik a zivatartevékenység, az időjárási helyzetre való tekintettel pedig akár a legmagasabb fokú, piros riasztás is érvénybe léphet!” – olvasható a bejegyzésben.

A szombatra virradóra érkező hidegfront hatására az ország északi, északnyugati felén megszűnik a hőség. Ezzel szemben a Dunántúl délkeleti részén, valamint az Alföldön északnyugatról délkelet felé haladva egyre magasabb középhőmérséklet valószínű szombaton: kiemelten Csongrád, valamint Békés vármegyében a napi középhőmérséklet értéke elérheti, meghaladhatja a 29 fokot.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket