Ajándék Mirage – kitolásból

LMA
2024. június 22. szombat. 10:45

Jó eséllyel mindannyian kaptunk már ajándékot életünk során. Ezek lehetnek az ember számára hasznos vagy irreleváns, esetleg egyenesen értelmetlen dolgok – s van az a helyzet is, amikor a másik olyasmit juttat, ami egynesen kitolásszámba megy az egyénnél.

Nagyjából-egészében ez a helyzet állt elő, amkikor Párizs az EP választások előtt nem sokkal bejelentette, Mirage-2000 vadászgépeket juttat Kijevnek. A hírt a háborúpárti nyugati politikusok és orgánumok – mondhati – természetesen örömujjongással fogadták. Aztán menetrendszerűen kiderült, hogy az érintett vasmadarak java része poros raktári példány, melyeket előbb repképes állapotba kell(ene) hozni pár raklapnyi euróért.

S itt egy pillanatra meg is lehet állni: ugyan az ügylet atompontos részleti nem ismertek, de a franciákat és Emmanuel Macront ismerve szinte száz százalékosan borítékolható, hogy Párizs – részben vagy egészben – nem a saját kasszája terhére óhajtja elvégezni a gépek rendbetételét. A háború tüzét tápláló brüsszeli elit erre ugyanis jelentős milliárdokat különített el, tehát kézenfekvőnek tűnhet, hogy a munkát más kontójára végeztetnék el a gallok.

Ukrajna ma a világ legtarkább fegyverzetével bír. A háború kitörését követően boldog-boldogtalan odaadta ajándékba a vackait, valóságos raktárkisöprési láz uralta el egyes hadvezetők agyát. Nem messzire menvén elég Szlovákiát említeni, ahol éppen ma vádolta meg az előző, baloldali kormány tagjait a jelenlegi kabinet azért, mert Kijevnek adták puszira az állam teljes Mig-29-es flottáját.

Az persze más kérdés, hogy a szóban forgó gépek közül csak három-négy volt repképes – ugyanakkor ez is pont három-néggyel több, mint a semmi.

A Mirage egyébként a bevezetőben említett kitolós ajándék szinonimája is lehetne: az ukrán pilóták ugyanis eleddig az F-16-os vadászokat tanulták – úgy vissza egy évre. Most – ha valóban használni akarják a franciák adta technikát – előlről kellene kezdeniük mindent egy új masinával – ami durván olyan tizenkét hónapot venne igénybe.

Valahol francia földön...

Valahol francia földön…

Fotó: AFP/Yasuyoshi Chiba

A vadászpilóta sajnos nem az a termék, amit valaki levesz egy bolt polcáról. Egyrészt a roppant magas egészségügyi követelmények okán bármilyen társadalomban csak véges számú ember alkalmas a botkormány irányítására, másrészt hosszú éveken át tart a kiképzés. Ukrajna jelenleg háborúban áll, tehát a fronton is égető szükség van (volna) a pilótákra – de közben az sem ártana, ha mentül többen sajátítanák el az F-16-os irányítását. Ha nem is vallják be, de ettől még igaz: súlyosak a veszteségek, hiszen az oroszok heti szinten gyomlálják ki a magasan kvalifikált katonák sorait.

Kérdés, Ukrajna elfogadja-e a Párizs ajándékát? Jó eséllyel nem igen tehet mást még akkor sem, ha nem holnap, hanem csak – tesszük föl – fél esztendő múltán realizálódik az átvétel.

Egy azonban bizonyos, akár mikor is landol az első kiképzésre szánt keret valahol francia földön, a fedélzeten tartózkodó vadászpilótáknak valójában nagyon máshol kellene lenniük.

Elolvasom a cikket