Minden, amit a retinolos testápolókról tudni érdemes

Kaufmann Angéla
2024. június 22. szombat. 7:27

A csodaszer

Sokan be is építették rutinjukba, a retinoidok által ígért sokrétű előnyök hatására – és valóban, sok esetben az eredmények figyelemre méltóak. Akár a finom ráncokat szeretné halványítani, akár határozottan meg akarja állítani a hormonális pattanásokat, a retinol gyakran meg tudja oldani. Tehát logikus, hogy ezek az erős formulák nem csak a nyak fölött érvényesek, és a test számára is egyre több terméket fejlesztenek ki.

Természetesen vonzóan hangzik egy termék, amely a retinoid dúsító, fényesítő és feszesítő előnyeit kínálja, és amelyet a dekoltázson, a végtagokon és még a kezeken való használatra terveztek, de valójában néhány dolgot érdemes figyelembe venni, ha a nyak alatti bőrápoló hatóanyagokat használjuk.

Létezik retinol-túladagolás?

A retinoidok potenciálisan jótékony hatással vannak a test és az arcbőrére is. Azonban óvatosnak kell lennünk, mivel sokkal nagyobb bőrfelület van a testen, így lehetséges a retinol „túladagolása”, és szisztémásan több A-vitamin felszívódása.

Valójában jelenleg vita folyik a retinol „túladagolásáról” az iparágban. A több nem mindig jobb: reagálva a retinol bőrápolók megállíthatatlannak tűnő térnyerésére, az Európai Bizottság jelenleg felülvizsgálja a nem vényköteles retinoid alapú termékekre vonatkozó szabályozást, amely a tiszta retinol megengedett arányát 0,03 százalékra korlátozza az arcápolási termékekben és 0,05 százalékra a testtermékekben.

Ha felszívódnak a véráramba, a retinoidok növelik az A-vitamin szintjét, ami toxicitással hozható összefüggésbe. Fontos azonban figyelembe venni a retinol toxicitását körülvevő paramétereket: valószínűleg extrém mennyiséget kell használnia ahhoz, hogy kárt okozzon magának. Ennek ellenére fontos betartani a szabályokat: ha retinolt szeretne használni a testén, győződjön meg arról, hogy az kifejezetten erre a felhasználásra lett kifejlesztve, mivel ezekben általában alacsonyabb az aktív hatóanyag százaléka. A másik lehetőség az, hogy csak aggodalomra okot adó területeken használja – például a problémásabb bőr, a striák vagy a test pattanásainak javítására.

Elolvasom a cikket