Szürreálisak az orosz és az ukrán elvárások is

MH
2024. június 22. szombat. 14:42

A portál megállapítása szerint a béketárgyalások tekintetében teljesen elképzelhetetlen Ukrajna azon követelésének teljesítése, hogy teljesen vonuljanak ki az orosz csapatok a megszállt ukrán területekről. Ez ugyanis csak az orosz haderő teljes kudarca esetén fordulhatna elő, márpedig erre az ukránok sem most, sem belátható időn belül nem képesek.

Putyin békeajánlata az ukrán javaslat ellentéte és újabb ukrán területek elfoglalását teszi meg feltételként. Viszont ha Ukrajna nem hajlandó elfogadni ezeket és további területek elvesztéséve szenved vereséget, úgy a jövő ukrán nemzedék bánni fogja, hogy Kijev nem akart tárgyalóasztalhoz ülni Putyinnal.

Megjegyzik továbbá, hogy az oroszok 2022. márciusában felajánlott rendezési terve bár keserű pirula lett volna Ukrajna számára, de jelentős, minden bizonnyal örökre elveszített területek megtartását és a visszafordíthatatlan emberi veszteség elkerülését eredményezte volna.

Tehát e tekintetben az isztambuli béketárgyalás maximális lehetőséget kínált volna a harci cselekmények tartós befejezésére és gazdasági tekintetben is előnyös lett volna Ukrajna számára.

Ráadásul stabil tárgyalási alapot teremtett volna lehetővé téve az elveszített területek visszaszerzéséhez. Mára ez a lehetőség elúszott, a béke további ukrán veszteségek árán lesz csak lehetséges áll az írásban.

Elolvasom a cikket