Trump: Mindig tudtuk, hogy Ukrajna NATO-tagságáról szó sem lehet

Trump, aki novemberben az elnöki posztért szeretne visszavágni Bidennek, a megjegyzéseket az All-In podcast társ-műsorvezetőjével, David Sacks-szal folytatott külpolitikai beszélgetés során tette csütörtökön.

„Húsz éve hallom, hogy ha Ukrajna belép a NATO-ba, az igazi problémát jelent Oroszország számára. Ezt már régóta hallom. És azt hiszem, valójában ezért kezdődött ez a háború” – mondta Trump.

A republikánus elnökjelölt rámutatott, hogy amikor ő még a Fehér Házban volt, nem volt szó fegyveres konfliktusról Oroszország és Ukrajna között, de amint Biden leváltotta, a dolgok romlani kezdtek.

„Azt hittem, hogy [Vlagyimir] Putyin orosz elnök talán – nos, nézze, ő egy jó tárgyalófél, azt hittem, hogy ezt tárgyalással teszi” – mondta Trump. „Aztán hirtelen támadtak, és én azt kérdeztem, hogy »mi folyik itt?«”.

A volt elnök szerint az egyik kulcskérdés a Fehér Házból érkező retorika volt.

„Biden csak rosszat mondott. És az egyik rossz dolog, amit mondott, [az volt] , hogy »Ukrajna be fog lépni a NATO-ba«” – mondta Trump.

Sacks rámutatott, hogy 2022 januárjában vagy annak környékén Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta Moszkvának, hogy Ukrajna csatlakozni fog a NATO-hoz, és Washington szerint rendben van, hogy atomfegyvereket helyeznek el ott. Nem csoda tehát, hogy az oroszoknál betelt a pohár – jegyezte meg.

„Nos, tegyük fel, hogy te irányítanád Oroszországot. Nem lennél túl boldog” – válaszolta Trump. „És ez mindig is lekerült az asztalról. Mindig is tudtuk, hogy ez nem jöhet szóba” – tette hozzá, Kijev esetleges NATO-tagságára utalva.

Ukrajna NATO-tagságának felvetése nagyon provokatív volt – mondta Trump. „És most még provokatívabb. Úgy hallom, most arról beszélnek, hogy Ukrajna belép a NATO-ba. És most azt hallom, hogy Franciaország be akar lépni a háborúba harcolni akar. Nos, sok szerencsét kívánok nekik!”

Putyin kifejezetten rámutatott az Ukrajna esetleges NATO-csatlakozásáról szóló nyugati nyilatkozatokra, mint olyan biztonsági fenyegetésre, amelyet Moszkva nem hagyhat figyelmen kívül. Ukrajna semlegessége volt az egyik nem tárgyalható orosz feltétel a konfliktus befejezéséhez, mutat rá az Oroszhírek.hu.

A NATO azzal érvelt, hogy a nyitott ajtók politikája nélkülözhetetlen, és hogy senkinek sincs vétójoga, de azzal is, hogy a NATO keleti terjeszkedése nem volt a konfliktus oka.

Elolvasom a cikket