Ukrajna-párti aláírás kellene az ECR-tagsághoz?

Az Euractiv szerint Procaccini kifejtette, hogy ezt várták el a román szélsőjobboldali-soviniszta AUR párt esetében is, amely a héten csatlakozott a pártcsaládhoz. „Hivatalos írásbeli nyilatkozatot kértünk az AUR-tól az ukrán ügy egyoldalú támogatásáról. Enélkül nem lenne lehetséges az ECR-frakcióhoz való csatlakozás, mert mi mindig Kijev mellett álltunk” – mondta Procaccini, aki Meloni pártjának, a Fratelli d’Italia-nak az európai parlamenti képviselője.

„Ha a jövőben Orbán is csatlakozni akar a konzervatívokhoz, akkor ugyanezt kellene tennie” – tett hozzá a politikus.

Korábban viszont Orbán Viktor miniszterelnök és több fideszes politikus is kijelentette, hogy a Fidesz nem lép be olyan pártcsaládba, amelynek tagja a magyargyűlölő AUR.

Ezen a héten új tagok csatlakoztak az ECR-hez, köztük a dániai Demokraták párt, a bolgár Van ilyen nép párt, a litván Gazdák és Zöldek Uniója párt, a korábbi Reconquête EP-képviselők és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR).

Az új tagokkal az ECR az Európai Parlament harmadik legnagyobb képviselőcsoportjává vált, megelőzve a liberális Renew-t, utóbbiból egyébként nemrég lépett ki Andrej Babis „ANO” pártja.

Elolvasom a cikket