Véd az érelmeszesedés és a prosztatarák ellen

Natalia Denisova, az orvostudományok kandidátusa, táplálkozástudományi szakember, a FIC táplálkozás- és biotechnológiai intézetének vezető kutatója az Aif.ru-nak elmondta: „A napon szárított paradicsomban több a likopin, az aktív antioxidáns, amely a paradicsom piros színét adja, és a napon szárított paradicsomból jobban felszívódik, mint a friss paradicsomból”.

A likopin segít megszüntetni a felesleges koleszterint, megelőzve ezzel az érelmeszesedés kialakulását, ami a szívroham és a stroke oka. A likopin csökkenti a vesekövek és a nagy ízületekben lévő kalcium-só lerakódások kockázatát is. Tudományosan bizonyított, hogy ez az anyag védelmet nyújthat a prosztatarák ellen. Ezenkívül a napon szárított paradicsomban sok a kálium, ami segít erősíteni a szívizmot és kiöblíteni a felesleges folyadékot, ami jótékonyan hat a magas vérnyomásra.

„A szárított zöldségben található élelmi rost vagy nyersrost serkenti az emésztőrendszer mozgékonyságát. Ennek köszönhetően természetes tisztulás következik be a szervezetben” – tette hozzá Denisova.

Elolvasom a cikket