A magas vérnyomás kordában tartása kulcsfontosságú a demencia elkerülése érdekében

Középkorban a magas vérnyomás a későbbi életkorban jelentkező Alzheimer-kór erőteljes előrejelzője.

Sokan tisztában vannak azzal, hogy a magas vérnyomás vagy hipertónia szívbetegséghez és stroke-hoz vezethet. Azt talán nem tudják, hogy a demencia korai figyelmeztető jele is.

„A kutatások azt mutatják, hogy a 40-es éveik elején és a 60-as éveik elején magas vérnyomásban szenvedő embereknél jelentősen nagyobb valószínűséggel alakul ki demencia, beleértve az Alzheimer-kórt is” – mondja Coresh.

Miért? A magas vérnyomás károsítja az ereket, és olyan elzáródásokat okoz, amelyek csökkentik az agy vérellátását. Ez csökkenti a vér káros salakanyagok kiürítésének képességét, és megbontja az agyterületek közötti összeköttetést.

Ezek a káros hatások évek, sőt évtizedek alatt alakulnak ki és játszódnak le, jóval azelőtt, hogy a demencia tünetei megjelennének.

De mit jelent a magas vérnyomás? Az Amerikai Kardiológiai Kollégium 2017 óta a magas vérnyomást két fokozatra osztja. Az 1. stádium akkor következik be, amikor a felső szám, vagyis a szisztolés nyomás 130 és 139 között van, az alsó szám, vagyis a diasztolés pedig 80 és 89 között van. A 2. stádium az, amikor a felső érték 140-180, az alsó érték pedig 90-120 között van. A 2. stádiumú magas vérnyomásban szenvedő embereknél agresszívabb kezelésre lehet szükség.

Soha sem túl korai a magas vérnyomás ellenőrzéséhez.

„Tudjuk, hogy ha a 60-as éveinkben kontrolláljuk a vérnyomást, az 15 százalékkal csökkentheti a demencia kialakulásának esélyét” – fogalmaz Coresh. „Ennek kétszeresére csökkenhet, ha egy-két évtizeddel korábban kezdjük el.”

A lényeg? Soha nem túl fiatal ahhoz, hogy odafigyeljen a vérnyomására.

Törekedjen a 120/80-as értékre.
Milyen az egészséges vérnyomásérték? „Ideális esetben az embereknek 120/80 alatt kellene tartaniuk a vérnyomásukat” – állítja Coresh. Ez azt jelenti, hogy bármilyen csökkentés előnyökkel jár. „A legnagyobb vizsgálatokban” – mondja – „az emberek a 120-as értéket célozták meg, és közelebb kerültek a 130-as értékhez. Ez valószínűleg még mindig előnyös”.

Mérje meg a vérnyomását otthon!
Coresh az otthoni vérnyomásmérés híve, és nem csak azért, mert egyesek az orvosi rendelőben megemelkedett vérnyomást tapasztalnak, ami a fehérköpeny-szindróma néven ismert jelenség.

A legpontosabb mérés érdekében először menjen ki a mosdóba, hogy megpróbáljon vizelni, majd pihenjen nyugodtan öt percet. A leolvasás során egyenesen kell ülnie, mindkét lábát laposan a padlóra helyezve, és a vérnyomásmérő mandzsettát a csupasz bőrre kell helyeznie. Végül két mérést végezzen, egy perc különbséggel. „Az orvosi rendelőben gyakran sietnek a dolgokkal” – jelenti ki Coresh – „ezért gyakran nem tudják elvégezni mindezeket a lépéseket”.

A vérnyomásmérők az utóbbi években meglehetősen olcsóvá váltak. „A monitorok nagy része ma már Bluetooth-felszereléssel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy idővel nyomon kövessük a méréseinket, és megosszuk azokat az orvosunkkal” – mondja Coresh. Ha ez nem lehetséges, rögzítse a leolvasott értékeket egy jegyzetfüzetben vagy a telefonján.

Ne halogassa a gyógyszeres kezelést!
Régebben az orvosok néha csak akkor írtak fel vérnyomáscsökkentő gyógyszert, ha a fogyás, az étrend javítása és a testmozgás sikertelen volt. „A jobb megoldás” – javasolja Coresh – „ha egyszerre próbálkozunk az étrend megváltoztatásával és a gyógyszeres kezeléssel. Ha 120 szisztolés (a magas szám) alá akarunk jutni, mindkettőre szükségünk lesz”.

Keresse fel orvosát!
Nem kell egyedül navigálnia a magas vérnyomással. Tegye meg az első lépést, és foglaljon időpontot egy Önhöz közeli orvosnál!

Elolvasom a cikket