A szaglásvesztés a Covid-nál is nagyobb baj előjele lehet

Szívelégtelenségről akkor beszélünk, amikor a szív nem képes megfelelően pumpálni a vért az egész testben, általában azért, mert az izmok túl merevvé vagy gyengévé válnak. Ez az állapot nem gyógyítható, de kezelhető és kontrollálható. A korai felismerés életmentő lehet, és a bajról a szaglásvesztés is árulkodik – írta meg az mk.ru, jelezve, hogy ez más problémákra szintén igaz.

A Michigani Egyetem tanulmány szerint a potenciálisan halálos betegség egy lehetséges korai figyelmeztető jele a szaglás romlása.

– Sok embernél, különösen a 60 éves mérföldkő után, romlani kezdhet a szaglás – mondta a tanulmány szerzője, Keran Chamberlin, hozzátéve: ez a szív- és érrendszer szubklinikai változásainak jele lehet.

Honlei Chen szakértő megjegyezte: A szaglás elvesztése vagy károsodása az idősek mintegy negyedét érinti. A közvélemény tudatossága azonban alacsony, a szaglóérzékelés elvesztésében szenvedő embereknek csak mintegy 30 százaléka tudja, hogy ez a betegség fennáll náluk.

– Az elmúlt két évtizedben megtanultuk, hogy a szaglás elvesztése a demencia és a Parkinson-kór egyik legfontosabb korai figyelmeztető jele. Érdekes módon az új bizonyítékok, köztük a miénk is, azt sugallják, hogy a szaglásérzékelés elvesztése súlyosabb egészségügyi következményekre is utalhat – tette hozzá.

A kutatók 2500 ember bevonásával végeztek vizsgálatot, és több mint egy évtizeden át figyelték őket. Azt találták, hogy azoknál, akik elvesztették a szaglásukat, 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki szívelégtelenség, mint azoknál, akiknek élesebb volt a szaglásuk.

Elolvasom a cikket