Egyre gyakrabban támadnak emberre az elefántok

Egy parkoló autóból turisták figyelték az elefántokat, amikor az egyik állat neki rontott a járműnek. Juliana Gle Tourneau, egy új-mexikói látogatót kiesett belőle, és az egyébként jámbornak hitt óriás halára taposta – idézte fel a lap a Livingstone mellett történt esetet.

Március 30-án a zambiai Kafue Nemzeti Parkban egy bikaelefánt szintén megtámadott és felborított egy autót. Az állat öt utast megsebesített, és megölte a 79 éves minnesotai Gail Mattsont.

Vadvilági szakértők szerint az elefántok egyre agresszívabb viselkedést tanúsítanak az emberekkel szemben, mivel egyre nagyobb nyomás nehezedik az élőhelyükre és a csordáikra.

A Természetvédelmi Világalap szerint az elmúlt hét évben több mint 200 embert öltek meg az elefántok Kenyában. Indiában pedig évente több száz ember veszti életét hasonló szerencsétlenségekben.

Ahogy az ember terjeszkedik és az elefántok természetes élőhelye csökken, a találkozások gyakorisága elkerülhetetlenül megnőtt. Ez sajnos több elefánt és ember halálához vezet.

Az esetek egy részében az vezet a tragédiához, hogy a turistákat szállító jármű rosszkor tűnik fel az állatok közelében, vagy rossz helyen áll meg, ezzel provokálva azokat.

Vadvilági szakértők szerint az afrikai elefántoknak, amelyek a világ legnagyobb szárazföldi emlősállatai, óriási térre és erőforrásokra van szükségük a túléléshez. Az emberi fejlődés azonban egyre inkább kiszorítja a csordákat az élőhelyükről.

Az elefántok életciklusuk bizonyos szakaszaiban hajlamosabbak az agresszióra. A hímek például veszélyessé válhatnak szaporodási időszakban.

Az úgynevezett muszta alatt a tesztoszteronszintjük megugrik. Ennek látható jelei is vannak, amit a tapasztalt szafari vezetőknek fel kellene ismerniük.

A nőstények, amelyek az év bármely szakában szülhetnek, nagyon védik a kicsinyeiket. Ha egy szafari jármű vagy lakókocsi a kicsik és az anyaállat vagy a csorda közé ékelődik, veszélyes helyzet alakulhat ki.

Összességében a szakértők borúlátóak, minden körülmény figyelembevételével ugyanis nem valószínű, hogy a jövőben csökkenni fog a potenciális támadásokat kiváltó találkozások száma. Épp ellenkezőleg: ezek növekedésére lehet számítani.

Elolvasom a cikket