A 2-es típusú cukorbetegség problémájának kutatói megállapították, hogy a híres „napi egy alma” segíthet a cukorszint szabályozásában.
Konkrétan erre utal az International Journal of Pharma and Bio Sciences című szaklapban megjelent tanulmány.
A kutatók az alma lehetséges hatását vizsgálták az éhgyomrú vércukorszintre 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél. Kiderült, hogy az alma jelentősen csökkentheti a cukorszintet.
A vizsgálatban 98 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg vett részt, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csoport résztvevői reggelente almát fogyasztottak, míg a másik csoport tagjai nem. Ezzel egyidejűleg folyamatosan figyelték a cukorszintet. Amikor négy héttel később kontrollmérést végeztek, kiderült, hogy az almát fogyasztó csoportnak alacsonyabb volt a cukorszintje.
Hogyan működik az alma?
Ez a hatás valószínűleg annak köszönhető, hogy az almának alacsony a GI-értéke (glikémiás index).
A GI a szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek minősítési rendszere. Azt mutatja, hogy az egyes élelmiszerek milyen gyorsan befolyásolják a vércukorszintet (glükóz), ha az adott élelmiszert önmagában fogyasztják.
Az alacsony vagy közepes GI-vel rendelkező élelmiszerek lassabban bomlanak le, és idővel fokozatos vércukorszint-emelkedést okoznak.
Az alacsony GI-vel rendelkező élelmiszerek közé tartoznak: hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonából készült termékek (pl. zabpehely), gyümölcsök, zöldségek stb.
A cukorbetegség tünetei
A 2-es típusú cukorbetegség olyan krónikus állapot, amelyben a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy az általa termelt inzulin nem szívódik fel a sejtekben.
A tünetek közé tartoznak:
Gyakori vizelés, különösen éjszaka
Állandó szomjúságérzet
Nagyfokú fáradtságérzet
ok nélküli fogyás
Viszketés a nemi szervek körül, vagy a szájpenész ismételt előfordulása.
A vágások vagy sebek hosszabb ideig gyógyulnak.
Homályos látás.