Gombafertőzések és tüneteik

A szervezetbe behatoló és ott betegség okozására képes kórokozók egyik csoportja a gombáké. A gombák a természetben és mesterséges környezetben is bárhol előfordulhatnak, és míg nagy részük ártalmatlan, néhány faj akár komoly egészségügyi problémákat is kiválthat. A gombák okozta fertőzés orvosi kifejezéssel a mycosis.

A gombák egyes fajtái természetes állapotban az egészséges szervezetben is megtalálhatók, a normál flóra tagjai, és akár jótékony hatásúak is lehetnek. A kórokozó gombák azonban számos szervben változatos súlyosságú betegséget okozhatnak. A betegségek kezelésére külsőleges és belsőleges gyógyszerek is rendelkezésre állnak.

A szabad szemmel általában nem látható gombák és spóráik, valamint az általuk termelt anyagok a földben, növényeken, levegőben, belső terekben, sőt az emberi test felszínén és a szervezetben is jelen vannak. A gombák jótékony hatással is bírhatnak, egyes fajok antibiotikumokat termelnek, az élesztőgombák a kenyérsütésnél kapnak fontos szerepet, de erjesztési folyamatokban is elengedhetetlen a jelenlétük.

A sok millió fajnak csak töredéke veszélyes az egészségre, és a tünetek, következmények egy része is jellemzően csak azoknál válik súlyossá, akiknek az immunrendszere valami miatt nem működik megfelelően.

A táplálékkal elfogyasztott gombák, vagy a táplálékban elszaporodó gombák mérgező anyagcseretermékei nem gombafertőzést, hanem gombamérgezést okoznak.Ezek között vannak vese- és májkárosítók, sejt-, illetve idegmérgek, rákkeltő hatású vegyületek, valamint hormonháztartást zavaró vegyületek is.

A gombák által okozott fertőzések a szervezet több pontján jelentkezhetnek, súlyosságuk az egészen enyhétől az életveszélyesig fokozódhat.

A bőrön, nyálkahártyán vagy a hajas fejbőr legkülső rétegében szaporodva a gombák nem okoznak gyulladást. Azonban ha a gombafertőzés a bőr vagy nyálkahártya mélyebb rétegeibe, körömlemezbe vagy szőrszálba jut, gyulladásos reakció is kíséri.

A mélyebb szöveteket érintő gombafertőzés bőrt, bőr alatti kötőszövetet, csontokat érintő fertőzés, melyet rendszerint talajjal szennyezett tárgyak által okozott sérülés idéz elő. A fertőzés helyén tályogok, fekélyek jelennek meg.

Az egész szervezetben elterjedt gombafertőzés esetén rendszerint a tüdő, de számos más szerv is érintett lehet, mely idővel szóródhat és kialakulhat az életet veszélyeztető gombaszepszis. A kórokozók többsége a talajban élő szaprofita gomba, melyek belélegzésével kezdődik a fertőzés. Emberről emberre jellemzően nem terjed.

Az opportunista fertőzések olyan gombák fertőzései, melyek az egészséges szervezetet jellemzően nem képesek megbetegíteni. A szervezetben akár a normál flóra tagjaként is jelen lehetnek, de bizonyos tényezők segíthetik a kialakulásukat.

A gombák többféle módon juthatnak be a szervezetbe, vannak köztük emberről emberre vagy valamilyen közvetítő által terjedő fajok is. A szervezeten kívül általában bizonyos körülmények elősegítik szaporodásukat. Azok a gombák, melyek a szervezetben is megtalálhatók, akkor okoznak betegséget, ha túlzottan elszaporodnak.

A bejutás módjai miatt leggyakrabban a bőr és a tüdő válik érintetté, de ha a gomba bejut a szervezetbe, akkor több szervet, akár egész testet érintő betegséget is okozhat.

A gombás fertőzések tünetei sokfélék lehetnek, attól függően, hogy melyik szervet érinti a betegség. A legsúlyosabb, életet veszélyeztető állapot az egész testet érintő vérmérgezés. Mivel a fertőzések tünetei megegyezhetnek más, gyakori fertőzések tüneteivel, a kezelés előtt különösen fontos a pontos diagnózis felállítása.

Gyakori tünetek közé tartoznak az asztmaszerű tünetek, a fejfájás, a fáradtság, az izom-, és ízületi fájdalmak, a fogyás, a mellkasi fájdalom, a viszketés, a hámlás vagy éppen a kipirosodott bőr.

A kezeletlen gombás fertőzések tünetei fokozódó kellemetlenséget okozhatnak. Bizonyos esetekben a bőrfelszínen jelentkező fertőzés akár mélyebb rétegekbe is bejuthat, és szisztémás kezelést igényel. A tüdőt, illetve más létfontosságú szerveket érintő fertőzések kezelés nélkül életveszélyesek lehetnek, akár szepszis is kialakulhat.

A gombás fertőzések kezelése a fertőzés helyétől és a kórokozó típusától függ. Felületi gombafertőzések esetén a külsőleges, rövid ideig tartó kezelés is eredményt hoz, míg súlyosabb esetekben hosszabb távú gyógyszeres kezelésre, vagy akár az érintett terület sebészi eltávolítására is szükség lehet. A legsúlyosabb eset, a szepszis, azonnali orvosi beavatkozást igényel!

Elolvasom a cikket