Így hatnak a magas zsírtartalmú ételek a szervezetünkre

A medzdrav.info egészségügyi portál szerint rágcsálókkal végzett kísérletek során állati zsírokban gazdag étrend után jelentős változásokat figyeltek meg a bélbaktériumok összetételében.

A vizsgálatban két patkánycsoport vett részt: az egyik csoport közepes zsírtartalmú standard étrendet követett, míg a másik csoport magas zsírtartalmú ételeket fogyasztott. Kilenc hét elteltével a második csoportban jelentősen csökkent a bélbaktériumok sokfélesége, ami kihatott az emésztésükre és az általános egészségi állapotukra.

A portálnak nyilatkozó endokrinológus megjegyezte, hogy a mikrobiomban bekövetkezett változások következtében szorongásos zavarok és az agyműködés megváltozása figyelhető meg az állatoknál. Ez a szerotonin termeléséért felelős gének fokozott expressziójának köszönhető. Ez utóbbi kulcsszerepet játszik a stressz és a hangulat szabályozásában.

Pavlova szerint a kísérlet rávilágít a kiegyensúlyozott zsír-, fehérje- és szénhidrátbevitel fontosságára az étrendben. Azt tanácsolja, hogy a bélrendszer egészségének és az általános jó közérzet megőrzése érdekében fogyasszunk egészséges zsírokat, amelyek a halban, az olívaolajban, a diófélékben és a magvakban találhatók.

Korábban a „Medzdrav.Info” arról számolt be, hogy a bőrrák legfontosabb jele a szokatlan színű, méretű és megjelenésű anyajegyek. Az onkológia kevésbé nyilvánvaló tünetei közé tartoznak a nem gyógyuló kérgek, sebek, pattanások és rózsaszínű foltok.

Elolvasom a cikket