Jó társunk az edzésben és a vérnyomásunkat is karban tartja

Egyre többször, egyre több termék kapcsán hallhatunk a kollagénről. Ez a fontos fehérje képes segíteni a fényűző haj fenntartásában, optimalizálja a bőr simaságát és rugalmasságát, és támogatja az erős, szép körmöket.

De itt még nincs vége a jótékony hatásának. A kollagén egészségügyi előnyei messze túlmutatnak szépségfokozó képességein. Támogatja a bélrendszer, a szív és az ízületek egészségét. Manapság már a fehérjeszeletek, a tea vagy akár a kávé is tartalmazhat kollagént.

A kollagén a görög „kolla” szóból származik, ami „ragasztót” jelent. Ez az a rostos fehérje, amely az egész testben megtalálható, a szervekben, izmokban, bőrben, hajban, körmökben, fogakban, csontokban, erekben, inakban, ízületekben, porcokban és az emésztőrendszerben. A kollagénnek számos különböző típusa létezik. A kollagén nagy része, akár 90 százaléka „1-es típusú”. Ez a típus megtalálható a bőrben, a csontjaiban, a szerveiben, a szemében és az emésztőrendszer belsejében.

Körülbelül 35 éves kortól kezdve a kollagéntermelés természetes módon lassulni kezd, aminek mindenféle negatív hatása lehet a szervezetre. 40 éves korára a kollagén gyorsabban kezd el fogyni, mint ahogy a szervezetünk képes lenne újratermelni, 60 éves korára pedig a szervezet kollagénkészletének több mint fele már elfogyott.

Az öregedés mellett számos más tényező is befolyásolja a kollagénszintet. Ezek közé tartozik többek között a genetika, a dohányzás, a környezetszennyezés, a túlzott napozás és a táplálkozási hiányosságok. Szerencsére egy olyan kollagén-kiegészítő, mint a kollagén fehérjepor hozzáadása a napi étrendjéhez segíthet abban, hogy a kollagén előnyeit az öregedés során is élvezhesse.

A kollagén javítja a haj, a bőr és a körmök megjelenését. A hajhullás és a bőrproblémák a pajzsmirigy működési zavarok, valamint a normál öregedési folyamat tünetei lehetnek. Ahogy öregszik a bőre lazábbá és kevésbé rugalmassá válik, több ránca lehet ott, ahol egykor simább és rugalmasabb volt a bőr. Előfordulhat az is, hogy a körmei törékenyek, hámlanak, hasadnak vagy törnek, és a haja is elkezd vékonyodni, száraz és törékeny lesz.

Ez azért van, mert a kollagénfehérje elengedhetetlen az egészséges haj, bőr és köröm számára. A kollagénbevitel növelésével sokat tehetünk azért, hogy bőrünk feszesebbnek és simábbnak tűnjön. A kollagén a haj dúsabbá és fényesebbé tételére is jótékonyan hathat.

Sokan nem tudják, hogy a kollagén hozzáadása az étrendhez segíthet a narancsbőr és a striák megjelenésének csökkentésében is. Amikor a bőr veszít rugalmasságából és elvékonyodik, a cellulitisz szembetűnőbbé válik. A kollagén jótékonyan hat a bőrre azáltal, hogy növeli a nedvességmegtartást, fokozza a rugalmasságot, és segít kisimítani a gödröcskék megjelenését.

A kollagén előnyös az ízületeknek, inaknak és szalagoknak. A korral, és ahogy a kollagéntermelése csökken, az ízületei merevvé, duzzadttá és fájdalmassá válhatnak, sőt, akár a mobilitás hiányát is okozhatják. A kollagén a glicin és a prolin aminosavakat tartalmazza, amelyek segítenek támogatni az ízületek mozgékonyságát és az egészséges gyulladásos reakciót.

A kollagén egyik legelképesztőbb előnye, hogy még a testsúly kezelésében is segíthet. A glicin a glükóz energiává alakításával izmot képez. Mivel az izom több kalóriát éget el, mint a zsír, a több sovány izomszövet természetes lökést ad az anyagcserének. Lényegében a kollagén azzal tesz jót a szervezetnek, hogy zsírégető gépezetté alakítja, még akkor is, amikor pihen. Bizonyos bizonyítékok arra is utalnak, hogy a kiegészítő kollagén támogathatja az étkezés utáni teltségérzetet.

A kollagénben található prolin minimalizálhatja a zsír lerakódását az artériában, és helyreállíthatja a bennük lévő szöveteket. Az artériás zsír szerepet játszhat a vérnyomásban és az artériák megkeményedésében.

A csontok egészsége a kollagén szedésének következő előnye, mivel a kalcium nem az egyetlen összetevője az egészséges csontoknak. A csontsejtjei folyamatosan megújulnak, és a kollagénfehérje hozzáadása a napi étrendhez a csontok ásványi sűrűségének növelésével támogathatja az egészséget. Számos tanulmány kimutatta, hogy a csontritkulás befolyásolható hidrolizált kollagén pótlásával.

A méreganyagokat, amelyeknek mindennap ki vagyunk téve, a májnak kell feldolgoznia, hogy eltávolíthassa a szervezetből. A kollagénben található glicin támogathatja a májat a potenciálisan káros méregtelenítési folyamat során.

A glicin még a nyugodt és pihentető alvást is támogathatja.

Elolvasom a cikket