Olyan súlyos a helyzet Ukrajnában, hogy korlátozni kell az áramfogyasztást

Vasárnap a fogyasztás csökkentése érdekében este 19:00 és 23:00 óra között áramkimaradások lesznek Ukrajnában – jelentette az Ukrajinszka Pravda az Ukrenergo sajtószolgálatának közleményére hivatkozva. Az ok a „villamosenergia-rendszer helyzete”, amelynek „megváltozásáig” rendszeressé váltak az áramszünetek.

Előző nap, vagyis szombaton szintén a fogyasztás csökkentése és a rendszer tehermentesítése érdekében két órával előrébb hozták a tervezett áramszünetek kezdetét. Eddig délután 4 óra és éjfél között lehetett számítani az egy-kétórás kimaradásokra – a korlátozások kezdete így délután 2 órára módosult.

Az Ukrenergo az orosz támadásokkal indokolta a változtatást. Az Ukrajinszka Pravda pedig arról számolt be, hogy a hétvégén „az ellenség végrehajtotta a nyolcadik hatalmas kombinált támadást az energiainfrastruktúra-létesítmények ellen, aminek következtében két ember megsérült. Az Ukrenergo Zaporizzsja és Lviv régiókban található létesítményeinek berendezései szintén megsérültek.”

Június 21-én este az ukrán fegyveres erők légiereje négy Tu-95MS repülőgép felszállásáról számolt be az oroszországi Olenya légibázisról. Az országot Shahed drónokkal is támadták.

A légicsapások következtében egyebek mellett a Lvivi területen tűz ütött ki „a kritikus energetikai infrastruktúra egyik létesítményében”.

Elolvasom a cikket