Pokollá vált a héten a Földünkön északi félteke

Több száz, ha nem több ezer halálos áldozatot követelt Ázsiában és Európában az elképesztő hőség.

Az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatala Föld-megfigyelőközpontja szerint a Földközi-tenger környéki országokban tovább tart a kánikula, amely Portugáliától Görögországig és Afrika északi partvidékén, Algériában erdőtüzekhez vezetett.

Szerbiában a meteorológusok 40 Celsius-fok körüli hőmérsékletet jósoltak, mivel az Észak-Afrikából érkező szelek egy melegfrontot sodortak át a Balkánon. Az egészségügyi hatóságok vörös riasztást hirdettek, és azt tanácsolták, hogy az emberek ne merészkedjenek a szabadba.

A belgrádi sürgősségi szolgálat közölte: volt olyan nap, amikor az orvosai 109 alkalommal avatkoztak be az éjszaka folyamán, hogy szív- és krónikus egészségügyi problémákkal küzdő embereket kezeljenek.

A szomszédos Montenegróban, ahol az egészségügyi hatóságok szintén arra figyelmeztették az embereket, hogy késő délutánig maradjanak az árnyékban, turisták tízezrei kerestek felfrissülést az Adria partján lévő strandokon.

Görögország egyszerre küzd a hőséggel és a rejtélyes halálesetekkel. Egy 55 éves amerikait a napokban holtan találtak a görögországi Mathraki szigetén; ő a harmadik elhunyt turista egy héten belül.

Az Egyesült Államok északkeleti és középnyugati részei szintén hőkupola alatt sorvadoznak, az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint csütörtökön több mint 86 millió embert érintett az érvényben lővő hőségriasztás.

Hőkupola akkor keletkezik, amikor egy erős, magas nyomású rendszer forró levegőt tart egy régió fölött, megakadályozva a hűvös levegő bejutását, és magas talajhőmérsékletet okoz.

New York város a hőségriadó tervének értelmében jelezte, hogy idén először megnyitja hűtési központjait.

A meteorológiai hatóságok csütörtökön Arizona egyes részeire, köztük Phoenixre is figyelmeztetést adtak ki, a hőmérséklet helyenként elérhette a 45 Celsius-fokot.

A közeli Új-Mexikó államban a hatóságok szerint a tikkasztó hőség miatt a gyorsan terjedő erdőtüzek két ember halálát okozták, több mint 23 000 hektárnyi területet égettek le és 500 házat pusztítottak el. A hét végére várt heves esőzések ugyanakkor villámárvizeket okoztak, és megnehezítették a tűzoltók munkáját.

Elolvasom a cikket