A nők és a férfiak másképp érzékelik a fájdalmat

Az Arizonai Egészségtudományi Egyetem kutatói elsőként azonosították a nemek közötti funkcionális különbségeket a nociceptorokban, a fájdalmat termelő, specializált idegsejtekben.

Vizsgálatuk eredményei meglepően következetesek voltak, és alátámasztják azt a figyelemre méltó megállapítást, hogy a nociceptorok, a fájdalom alapvető építőkövei, különböznek a férfiak és a nők esetében. Ez lehetőséget kínál arra, hogy a fájdalmat specifikusan és potenciálisan jobban kezeljék a férfiaknál vagy a nőknél.

A férfiak és a nők fájdalmai különbözők.

A tudósok a gerincvelő közelében található nociceptorok gerincvelői ganglionnal való ingerlékenységére összpontosítottak. A nociceptorokat a trauma aktiválja, jelet küldve a gerincvelőn keresztül az agyba, ami a fájdalomérzetet eredményezi. A nociceptorok a sérülésre adott válaszaikban is adaptívak.

Például egy forró serpenyő megérintése nagy intenzitású inger, míg a napégésben dörzsölő érzést kiváltó inggallér alacsony intenzitású inger. Mindkét leírt esemény fájdalomérzetet okoz. Traumatikus helyzetekben, mint például a leégés, a fájdalomcsillapítók, beleértve a nem szteroid gyulladáscsökkentőket (ibuprofen), úgy hatnak, hogy normalizálják a nociceptorok aktivációs küszöbét, így blokkolják az olyan alacsony intenzitású ingerek által okozott fájdalmat, mint az inggallér dörzsölése.

Porreca professzor csapata két anyagot vizsgált: a prolaktint és az orexint. A prolaktin a nőknél a szoptatásért és a mell fejlődéséért felelős hormon, az orexin B pedig egy neurotranszmitter, amely segít fenntartani az éberséget. Azonban mind a prolaktinnak, mind az orexin B-nek számos más funkciója is van, amelyeket csak most fedeztek fel. A kutatók hím és nőstény egerekből, főemlősökből és emberekből származó szövetminták segítségével vizsgálták a prolaktin és az orexin B hatását a nociceptorok aktivációs küszöbére, amely lehetővé teszi, hogy alacsony intenzitású ingerek kiváltsák a fájdalmat.

„Azt találtuk, hogy a hímeknél és a nőstényeknél – állatoknál vagy embereknél – egészen eltérő lehet, hogy mi változtatja meg a nociceptorok küszöbértékét. Amikor olyan szenzibilizátorokat adtunk hozzá, amelyek csökkentik ezeket az aktivációs küszöböket, felfedeztük, hogy a prolaktin csak a nőstény sejteket érzékenyíti, a hímeket nem, az orexin B pedig csak a hím sejteket, a nőstényeket nem” – írják a tudósok. A kutatás meglepő eredménye, hogy léteznek nemspecifikus nociceptorok, amit korábban soha nem ismertek fel.

A prolaktin és az orexin B jelátviteli útvonal blokkolásával a nociceptorok aktiválására tett kísérletek vizsgálhatók. A várakozásoknak megfelelően a prolaktin jelátvitel blokkolása csökkentette a nociceptorok aktiválódását a nőknél, míg a férfiaknál nem volt hatása, míg az orexin B jelátvitel blokkolása a férfiaknál hatásos volt, a nőknél nem.

Az eredmények új megközelítési módot javasolnak a fájdalom kezelésére, amely sok esetben nőknél fordul elő. Például a migrén és a fibromyalgia sokkal gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, ezért másképp kell kezelni őket.

A nőknél a prolaktin által kiváltott nociceptor-szenzitizáció megelőzése megvalósítható megközelítés lehet a nőknél előforduló fájdalomzavarok kezelésében, míg az orexin B által kiváltott szenzitizáció célzott kezelése javíthatja a férfiaknál a nociceptor-aktivációval járó fájdalomállapotok kezelését.

Elolvasom a cikket