A tüdőrák jelei az arcon is megjelenhetnek

A daganatos betegségek esetében rendkívül fontos a mielőbbi diagnosztizálás, hiszen ez nagymértékben befolyásolhatja a kezelés sikerességét is, azonban ez nem könnyű, hiszen számos esetben megtévesztőek lehetnek a tünetek.

A páciensek maguk is sokat tehetnek annak érdekében, hogy fény derüljön a betegségekre: egyrészt érdemes rendszeresen szűrővizsgálatokra járniuk, másrészt szakemberhez fordulniuk a gyanús tünetek felmerülésekor.

De vajon mi számít gyanúsnak? A daganatos betegségek egyes jelei ártalmatlan jelenségnek tűnnek, így a páciensek nem is feltételezik, hogy komoly problémával állnak szemben. A szakemberek éppen ezért szeretnének segíteni a daganatos betegségek felismerésében: bemutatták, mire érdemes figyelni.

A tüdőrák tünetei így jelennek meg az arcon

A tüdőrák első jelei meglepő módon még az arcon is feltűnhetnek. A Horner-szindróma egyik jellegzetessége a szemhéjak lelógása és az összeszűkült pupillák, ám súlyos esetben akár az arc teljes vagy féloldalas lebénulását is okozhatja. Akkor alakulnak ki ezek a tünetek, ha a tüdőrák már a nyaki idegekre is átterjedt.

A test más pontjain is jelentkezhetnek a tüdőrák jelei, ezek közé tartozik például a kezek és az ujjak megváltozása. Akinél az ujjvégek megduzzadnak, illetve a körmök domborúvá válnak, annál fennáll a daganatos betegség jelenlétének lehetősége.

Az is aggodalomra ad okot, ha valakinél erőteljes kar- és vállfájdalom, illetve zsibbadás alakul ki. Bár ezen tünetek számos más kórállapot miatt is kialakulhatnak, de a tüdőrákot is jelezhetik, ahogyan az is, ha a hangképzésben változások állnak be. Az egyik napról másikra rekedtté váló hang, esetleg a hangképzés egyéb zavarai, vagy akár teljes elvesztése is kivizsgálást igényel.

Bármi is okozza a fent említett tüneteket, a szakemberek azt tanácsolják, hogy a szokatlan jelenségekkel mindenki a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz, ugyanis csak egy teljeskörű kivizsgálás deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

Elolvasom a cikket