A végbélrák kezelése lehetséges egy ígéretes új gyógymóddal

Az ebben a hónapban közzétett frissített eredmények szerint a végbélrák egy új immunterápiás kezelés kis klinikai vizsgálatában részt vevő valamennyi betegnél eltűnt. A vizsgálat az amerikai Memorial Sloan Kettering Rákközpont (MSK) és a GSK gyógyszeripari vállalat együttműködésében készült.

A tanulmány a dostarlimab-gxly nevű új gyógyszert vizsgálta a végbélrák egy bizonyos típusú, genetikai mutáció által okozott végbélrákban szenvedő betegek kezelésére.

„Klinikusként első kézből láttam a dMMR végbélrák standard kezelésének legyengítő hatását, és izgatottan várom a dostarlimab-gxly-ban rejlő lehetőségeket ezeknél a betegeknél” – mondta a közleményben Dr. Andrea Cercek, az MSK vastagbélrák szekcióvezetője és a vizsgálat vezető kutatója.

A dMMR a mismatch repair deficient rövidítése, amely azt jelenti, hogy a sejtek DNS-javító rendszere nem működik megfelelően.

Ezek a végbélrákok mintegy öt százalékát teszik ki. Az ilyen rák jelenlegi kezelése sugárkezelés, kemoterápia, műtét vagy ezek kombinációja.

Dr. Clélia Coutzac onkológus szerint, aki nem vett részt a vizsgálatban, a kezelések gyakran súlyos hatással vannak a beteg életminőségére, például bélrendszeri zavarokkal, bélinkontinenciával vagy szexuális zavarokkal jár.

Hogyan fejti ki hatását a dostarlimab?

„Mivel a dMMR hipermutált daganatok, az immunrendszer számára jól láthatóak, ezért az immunrendszer először idegennek fogja látni a rákos sejteket, és megöli azokat. Egy idő után azonban a rák továbbterjed, és végül az immunrendszer nem működik tovább” – mondta Coutzac az Euronews Health-nek.

„Ami nagyon jól működik ezen daganatok esetében az az, hogy immunterápiával reaktiváljuk a rendszert egy olyan gyógyszerrel – ebben az esetben a GSK dostarlimabjával –, amely arra készteti a limfocitákat, hogy ismét károsnak ismerjék fel a rákos sejteket, és megöljék őket” – tette hozzá.

A hat hónapos kezeléseket követő betegek teljes klinikai választ mutattak, a GSK közleménye szerint a nyomon követés során „nem találtak tumorra utaló jeleket” az MRI, az endoszkópia vagy a digitális vizsgálat során. Coutzac az eredményeket „elképesztőnek” nevezte.

További kutatások folyamatban

Mielőtt a dostarlimab – amely Jemperli márkanév alatt is ismert – potenciálisan piacra kerülne a dMMR végbélrák kezelésére, további kutatásokra van szükség.

Az Azur–1 elnevezésű globális tanulmány célja, hogy tovább tesztelje a dostarlimab-gxly hatékonyságát, amikor azt önmagában, kemoterápia, sugárkezelés vagy műtét helyett alkalmazzák, és megerősítse az MSK eredményeit.

Elolvasom a cikket