Francia kormányfő: Macron a választások eredményétől függetlenül elnök marad

Macron Reneszánsz Pártja megsemmisítő vereséget szenvedett az uniós parlamenti választásokon, mivel a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt megduplázta szavazónak számát.

Az új kormányt választó szavazás első fordulójára június 30-án kerül sor, a második voksolást pedig július 7-re tervezik.

„Az elnök mindig elnök marad, az egyetlen nyitott kérdés még, hogy ki lesz a miniszterelnök, és milyen többséggel fog kormányozni” – mondta Attal szombaton a Le Parisien című lapnak.

Az egy hét múlva esedékes parlamenti választások első fordulója előtt a közvélemény-kutatások szerint Macron tábora messze lemarad mind a Nemzeti Tömörülés, mind a baloldali Új Népfront (NFP) szövetség mögött. Az Ipsos szombaton közzétett felmérése szerint a Marine Le Pen vezette jobboldali pártok koalíciója 35,5 százalékkal vezet, az NFP pedig 29,5 százalékkal követi őket – szemben a Macron szövetsége által elért 19,5 százalékkal.

Marine Le Pen pártjának győzelme esetén Macron várhatóan felajánlja a miniszterelnöki posztot Jordan Bardellának, a párt jelenlegi vezetőjének.

A választási vereség elkerülésére tett legutóbbi kísérletében a háborúpárti Macron nyílt levelet intézett a nyilvánossághoz, amelyben a nemzetgyűlés feloszlatásáról szóló döntését „az egyetlen lehetséges választásként” indokolta, és arra szólította fel a franciákat, hogy „lelkiismeretesen és felelősségteljesen” adják le szavazatukat.

„Ne adják fel, szavazzanak” – fogalmazott vasárnapi felhívásában, kizárva a lemondását, és azzal érvelve, hogy az elnöki tábor „a legjobb úton” vezeti Franciaországot.

„Megbízhatnak bennem, hogy 2027 májusáig az Önök elnökeként, minden pillanatban köztársaságunk védelmezőjeként fogok cselekedni” – mondta, hozzátéve, hogy a közelgő szavazás „nem elnökválasztás és nem is a köztársasági elnök iránti bizalmi szavazás, hanem válasz egyetlen kérdésre: ki kormányozza Franciaországot”.

Marine Le Pen, az RN egykori vezetője, aki jelenleg a párt parlamenti frakcióját vezeti, és akit széles körben a következő francia elnökválasztás esélyesének tartanak, azzal érvelt, hogy Macron lemondása lehet az egyetlen módja annak, hogy elkerüljék a hivatali idejéből hátralévő három évben a parlament megakasztását.

Elolvasom a cikket