Hogyan kerülje el a tűzoltást a grillezéskor?

„Jó volt a grillparty, csak kevés kaja maradt…” -kezdik a posztban és így folytatják: évente átlagosan 100-150 erkélyen keletkezik a tűz.

Például tűz volt június 17-én hajnalban Hajdúhadházon, a Kossuth utcában. Egy kerti grillezés után a forró faszén berendezési tárgyakat gyújtott meg a melléképületben. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a lakók eloltották a tüzet. (Arról nincs infó, hogy ki ette meg a sült zöldséget.)

Kisokos:

A grill forró és ön nem Vasember.

Grillezni a saját kertjében szabad. Nem tiltja a tűzgyújtási tilalom sem. (Az másra vonatkozik, de ez most nem eme cikk tárgya. Igaz, Vasember sem.)

DE!

Gázpalackról működő grillt tilos az erkélyen használni.

A grillt semmihez se tegye közel, ami megég, megolvad, kormozódik.

Begyújtókockát, begyújtóháncsot vagy grillgyújtó folyadékot használhat, benzint, gázolajat, hígítót, mindenféle szintetikus folyadékot nem. Büdös és leégeti a szemöldököt. ???? Is. Meg a homlokgerendát.

A pác, olaj csöpög. A parázs meg meggyulladhat ettől. Mondhatni, olthatatlan szenvedélyre lobban.

A tűz nem szereti a magányt. Őrültségekre képes olyankor. (Legyen már mellette, legyen szíves!)

Van ellenszer: nyugodt légzés, hideg víz.

Don’t pánik!

És még:

Gázpalackot legális helyről vegyen!

A szelep, zárófólia legyen rajta ép!

Ellenőrizze, nehogy szivárogjon! (Speciális spray vagy szappanos víz ajánlott, ezek tudományos, bevált módszerek. Vagy csak beváltak.)

Ne hagyja már a napon sokáig!

Van olyan, hogy reduktor: azt hagyja békén!

Ha mégis baj történik, azonnal hívják a 112-es telefonszámot!

Elolvasom a cikket