Itt a gyógyszer, amely visszanöveszti a fogakat

Ehhez az kell, hogy a készítmény jól szerepeljen a közelgő klinikai teszteken. Idén szeptembertől kezdődően 30 felnőtt férfinak fogják intravénásan beadni a gyógyszert az I. fázisú, a biztonságosságot és hatékonyságot felmérő vizsgálat részeként.

Ez lesz az első alkalom, amikor embereken próbálnak ki egy ilyen típusú készítményt.

A korábbi, állatokkal végzett kísérletek során a gyógyszer óriási potenciált mutatott az elvesztett fogazat helyreállításában. Görényeknél egyetlen adag elegendő volt egy-egy fog visszanövesztéséhez, a gyógyszer jelenlegi változatát pedig rágcsálók is jól tolerálták, mellékhatások nem léptek fel.

A gyógyszer egy USAG–1 nevű gén ellenanyagát tartalmazza, a gén a BMP nevű növekedési faktorhoz kötődve gátolja a fogak növekedését. A vizsgálat első fázisát a japán Kiotói Kórházban folytatják majd 11 hónapon át, a kísérletben olyan egészséges személyek vesznek részt, akiknek hiányzik legalább egy foga.

Ha a vizsgálat sikeres lesz, a gyógyszert veleszületett foghiányban szenvedő gyermekeknek is beadják. Ehhez olyan, 2–7 éves pácienseket fognak keresni, akiknek születésük óta legalább négy foguk hiányzik.

„Bár eddig nem létezett olyan kezelés, amely végleges gyógyulást biztosított volna, úgy érezzük, hogy az emberek elvárásai magasak a fogak növekedésével kapcsolatban” – mondta Takahasi Kacu vezető kutató. Amennyiben a kísérletek sikeresnek bizonyulnak, a készítmény hat éven belül széles körben elérhetővé válhat a veleszületett foghiányos betegek, valamint a sérülésektől vagy szuvasodástól szenvedő páciensek számára.

Elolvasom a cikket