Segít a vérnyomás normális szinten tartásában, és megszabadítja a szervezetet a felesleges méreganyagoktól

Szirtes Györgyi
2024. június 24. hétfő. 10:12

A cukkini nagy mennyiségű káliumot tartalmaz, amely segít csökkenteni a vérnyomást. Emellett mérsékelt mennyiségű folsavat is tartalmaz, amely lebontja az olyan aminosavakat, amelyek szívrohamot és agyvérzést okoznak. A jelentős mennyiségű magnézium segít a vérnyomás normális szinten tartásában és a szívverés egyenletes ritmusában.

A cukkini hihetetlenül alacsony kalóriatartalma miatt minden fogyókúrás étrend kedvelt része. A kalóriadús ételek jelentős adag cukkinivel való helyettesítése segít a bevitt kalóriák számának csökkentésében. Ezáltal könnyebbé válik a kalóriák elégetése, ami segít a fogyásban. A cukkini 95 százalékos víztartalmával hidratáltan tartja a szervezetet is. Ezáltal több energiát és kevesebb fejfájást biztosít.

A cukkini külsőleg alkalmazva segít eltávolítani a szem körül a túlzott vízvisszatartás miatt kialakuló puffadt táskákat. A vízben gazdag tartalmának köszönhetően csökken a szem körüli duzzanat. A benne lévő A-vitamin jelenléte segíti a szem aktív sejtfejlődését, ami javítja a látást, és segít megelőzni a szemet érintő, korral járó betegségeket, például a makuladegenerációt.

Mivel a cukkini jó C-vitamin-forrás, az asztma elleni küzdelemben is jó élelmiszernek számít. A C-vitamin, amely egy erős antioxidáns, óriási szerepet játszik az immunrendszer egészségének megőrzésében és a légzőszervi problémák leküzdésében. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai segítenek a tüdő tisztán tartásában. A cukkini kalciumot is tartalmaz, amely segíti az idegrendszer megfelelő működését, és erőt ad a csontoknak és a fogaknak.

Magas rosttartalma segít a koleszterinszint csökkentésében. A magas A-vitamin- és C-vitamin-tartalom késlelteti az érelmeszesedés kezdetét azáltal, hogy a koleszterin nem oxidálja a szervezet ereit. A cukkini megszabadítja a szervezetet a felesleges méreganyagoktól.

Ez a sokoldalú zöldség a bőr számára is egészséges, ragyogást kölcsönöz neki és visszaadja a nedvességét. A legújabb tanulmányok szerint a cukkini segít csökkenteni a prosztata megnagyobbodásának tüneteit. A vizeléssel és a szexuális működéssel kapcsolatos komplikációk így ellenőrizhetők. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai jelentős szerepet játszhatnak a cukorbetegség elleni védelemben.

Nagyon sok formában fogyasztható. Salátában, rántva, grillezve vagy éppen párolva nagyon ízletes ételt kaphatunk belőle.

A cukkini virágai szintén ehetők, és a francia és olasz konyhában rendszeresen használják az ételek önteteként vagy a főtt gyümölcsök díszítésére, remek ízt kínálva ezzel.

Elolvasom a cikket