A biológus elárulta, milyen „vadállatok” élnek az irodai kávéfőzőben

A kávégép megszokott kelléke az irodáknak, kávézóknak, de még otthonunknak is. Néha szinte megállás nélkül működik. De elgondolkodott már valaki azon, hogy milyen gyakran kell az ilyen gépeket tisztítani? Eközben a kávéfőzőkben élhetnek különböző baktériumok – acinetobacter, cocci, bacilusok és élesztőgombák. Erre figyelmeztette a Life.ru olvasóit Irina Lyalina, az Állami Pedagógiai Egyetem Természettudományi Karának megbízott dékánja.

A mikrobák elszaporodhatnak a kávéfőző különböző részeiben, különösen ott, ahol nedvesség és kávézaccmaradványok vannak: a víz- vagy tejtartályokban, a kávéfilter- vagy kapszulakamrában, a csővezetékekben és az adagolókban.

A gép alkatrészein visszamaradó őrleményben enterococcusok találhatók, amelyek enterococcus okozhatnak agyhártyagyulladást, amely süketséghez, epilepsziához, vízfejűséghez, szellemi visszamaradottsághoz vezethet a gyermekek és serdülők esetében. Ezek a mikroorganizmusok bélrendszeri rendellenességeket és az urogenitális rendszer betegségeit is okozhatják.

„A baktériumok elszaporodásának megakadályozása érdekében ne hagyja a vizet a tartályban a kávéfőzés után otthon. Öblítse ki jól a tejtartályt – ellenkező esetben a baktériumok tenyészhelyévé válik, ráadásul elrontja az elkészített kávé ízét – savanyúvá válhat. Rendszeresen tisztítsa és fertőtlenítse a folyadéktartályokat, a kávéfiltert és a gép egyéb részeit. Használhat speciális tisztítószereket, amelyek elpusztítják a baktériumokat, és eltávolítják a szennyeződéseket. Otthon a legmegbízhatóbb eszközök – mosószappan és a rendszer átöblítése ecettel vagy citromsavval” – ajánlja a Life.ru beszélgetőpartnere.

Ha lehet, ritkábban igyunk kávéfőzőben és nyilvános helyeken lévő kávéautomatákban készült kávét.

Elolvasom a cikket