A csehek szerint Oroszország a legnagyobb fenyegetés Európára

MH/ MTI
2024. június 25. kedd. 18:56

A cseh politikai vezetők között egyetértés van abban, hogy Oroszország agresszív politikája jelenti a legnagyobb veszélyt Csehországra és Európára – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő kedden Prágában, miután a Hradzsinban találkozott Petr Fiala miniszterelnökkel és Andrej Babis volt kormányfővel, az ellenzéki Független Polgárok Akciója (ANO) mozgalom elnökével.

A cseh köztársasági elnök tavaly márciusi hivatalba lépése óta rendszeresen találkozik a kormányfővel és az ellenzék vezérével, hogy megvitassák a legfontosabb belpolitikai és külpolitikai témákat.

„Egyetértés volt köztünk abban is, hogy elítéljük az Ukrajna elleni agressziót és szükségesnek tartjuk a megtámadott ország támogatását szuverenitása és területi integritása visszaszerzése érdekében” – mondta Petr Pavel újságíróknak.

„Ugyanakkor egyetértettünk abban is, hogy Ukrajna támogatásával párhuzamosan szorgalmazni kell a konfliktus békés megoldására irányuló igyekezetet is” – tette hozzá az elnök.

Rámutatott: Csehország hosszú távú nyugati orientációját, tagságát az Európai Unióban és a NATO-ban sem a kormány, sem az ANO képviselői nem kérdőjelezik meg. „Közös vélemény, hogy aktívnak kell lennünk ezekben a szervezetekben” – húzta alá az államfő.

Petr Pavel úgy vélte, hogy a kormányzat és a legnagyobb ellenzéki erő, az ANO képviselői között az ország alapvető kül- és biztonságpolitikai elvei tekintetében teljes az egység. „A megbeszélés konstruktív volt, bár néhány kérdésben eltérő nézetek is megfogalmazódtak” – jegyezte meg az elnök.

Elolvasom a cikket