A jobb alvás és relaxáció alapja

Kaufmann Angéla
2024. június 25. kedd. 9:24
Frissítve: 2024. június 25. 9:25

Mi is az a magnézium?

A magnézium egy alapvető ásványi anyag, amely számos biokémiai folyamatban részt vesz a szervezetben. Ezek közé tartozik az ideg- és izomműködés szabályozása, a fehérjeszintézis, a vércukorszint szabályozása és a vérnyomás szabályozása. Emellett a magnézium hozzájárul a csontok egészségéhez és az energiaanyagcseréhez is.

Magnézium és az alvás

A magnézium egyik legfontosabb szerepe az alvás minőségének javításában van. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan segíthet:

Idegrendszeri nyugtató hatás: A magnézium segít szabályozni a neurotranszmitterek működését, amelyek az agyban és az idegrendszerben található vegyületek. Ezek a neurotranszmitterek, mint például a GABA (gamma-amino-vajsav), nyugtató hatással bírnak, ami elősegíti az elalvást és a nyugodt alvást.

Izomlazítás: A magnézium természetes izomlazítóként működik. Segít ellazítani az izmokat, csökkentve az izomgörcsöket és a feszültséget, amelyek gyakran zavarják az alvást.

Kortizolszint csökkentése: A stressz és a magas kortizolszint megnehezítheti az elalvást. A magnézium segíthet csökkenteni a kortizolszintet, ami elősegíti a nyugodtabb alvást.

Magnézium és relaxáció

A magnézium nemcsak az alvásban, hanem a relaxációban is kulcsszerepet játszik. Az idegrendszer nyugtatása és az izomlazítás mellett a magnézium segíthet csökkenteni a szorongást és a stresszt. A következőképpen:

Stresszkezelés: A magnézium támogatja az idegrendszert, segítve a testet, hogy jobban megbirkózzon a stresszel. Ezáltal könnyebben elérhető a relaxációs állapot.

Hangulatjavító hatás: Kutatások kimutatták, hogy a magnéziumhiány összefüggésbe hozható a depresszióval és a szorongással. A megfelelő magnéziumszint fenntartása segíthet javítani a hangulatot és csökkenteni a szorongást.

Hogyan pótolhatjuk a magnéziumot?

A magnéziumban gazdag ételek fogyasztása az egyik legjobb módja annak, hogy biztosítsuk a szükséges napi magnéziumbevitelt. Ilyen ételek közé tartoznak:

– Zöld leveles zöldségek (pl. spenót, kelkáposzta)

– Diófélék és magvak (pl. mandula, tökmag)

– Hüvelyesek (pl. bab, lencse)

– Teljes kiőrlésű gabonák (pl. barna rizs, quinoa)

– Halak (pl. lazac, makréla)

Emellett magnéziumkiegészítők is elérhetők, de mindig érdemes konzultálni egy egészségügyi szakemberrel a megfelelő dózis és forma kiválasztásához.

Elolvasom a cikket