A kínai kormányfő biztosra veszi az idei évre tervezett 5 százalékos GDP-növekedési cél teljesítését

MH/ MTI
2024. június 25. kedd. 9:19

A Talienben évente megrendezett, nyári Davosnak is nevezett Világgazdasági Fórumon a kormányfő hangsúlyozta, hogy a modern kínai iparágak (elektromos járművek és napelemek) gyors fölemelkedése az ország gazdasága egyedülálló komparatív előnyeinek köszönhető. Li Csiang rámutatott arra, hogy Kína rendkívül nagy piaccal rendelkezik, több mint 1,4 milliárd lakossal, átfogó ipari rendszerrel, nagy humánerőforrással és az új technológiák magas szintű fogyasztói felhasználásával.

Márciusban a kínai kormány 5 százalékos GDP-növekedési célt tűzött ki az idei évre. Tavaly ugyanezt tervezte, végül 5,2 százalékkal nőtt a GDP.

Felszólalásában a kínai miniszterelnök visszautasította az Egyesült Államok és az Európa Unió vádjait, miszerint a kínai cégek tisztességtelen támogatásokban részesülnek és arra készülnek, hogy olcsó zöld technológiával árasszák el a piacaikat.

Kína és az Európai Unió épp technikai tárgyalások lebonyolítására készül a 27 tagú blokkba importált kínai gyártmányú elektromos járművekre tervezett vámok kivetéséről, miután az Egyesült Államok májusban erőteljes vámemelést jelentett be számos kínai termékre, beleértve az elektromos járművek akkumulátorait is.

Elolvasom a cikket