A nyelv színe segíthet a betegség diagnosztizálásában

Természetesen a végső diagnózist mindig átfogó vizsgálat alapján kell felállítani. De annak megértése, hogy mire kell figyelni, nagyon fontos lehet.

A nyelv színe

A nyelv színe az egyik legfontosabb jel, amely alapján megítélheti a szervezet állapotát. Az egészséges nyelvnek egységes rózsaszín-piros árnyalatúnak kell lennie. Ettől a normától való bármilyen eltérés különböző kóros folyamatokat jelezhet.

A sápadt nyelv vérszegénységre, a szervezet kiszáradására, a vérellátás károsodására utalhat. Élénkpiros, gyulladt nyelv gyakran figyelhető meg candidiasis (szájpenész), B12-vitamin- vagy folsavhiány esetén.
A nyelv élénk színe szív- és érrendszeri problémákat, keringési zavarokat jelez.
A sárgás vagy barnás plakk a máj, az epehólyag vagy a gyomor-bélrendszer betegségeivel hozható összefüggésbe.

Ha a nyelv túl keskeny, túl széles vagy szabálytalan, csipkézett szélekkel rendelkezik, az pajzsmirigyzavarokra, emésztőrendszeri rendellenességekre vagy allergiás reakciókra utalhat.
A sima, papillamentes nyelvfelszín B-vitamin-, vas- vagy folsavhiányra utalhat.
A darabos, érdes nyelv gyakran autoimmun betegségek esetén látható.

A nyelv nedvessége és textúrája

A nyelvfelszín nedvessége és textúrája szintén fontos diagnosztikai jel. Normális esetben simának, fényesnek és mérsékelten nedvesnek kell lennie.

A száraz, fényes nyelv dehidrációra és néha cukorbetegségre utalhat. A durva, érdes nyelv gyakran B12-vitamin-, vas- vagy folsavhiány esetén fordul elő.

Ha a nyelv megduzzad, a szélein világos fognyomokkal, az pajzsmirigy-alulműködést (csökkent pajzsmirigyműködést) jelezhet. Allergiás reakciók esetén ezzel szemben a nyelv gyakran vörös, duzzadt és hólyagokkal borított.

A nyelv változásai betegségek esetén

Az általános jellemzők mellett a nyelv állapota konkrét betegségek jelenlétét is jelezheti. Vegyük sorra a legjellemzőbb tüneteket.

Szájbetegségek: Fogászati problémák esetén a nyelv gyakran élénkpiros, fényes, fehér lepedékkel (candidiasisban). Sérülések, nyálkahártya-gyulladások esetén megduzzad, kivörösödik és fájdalmassá válik.

Emésztőrendszeri betegségek: A nyelv tükrözheti az emésztőrendszeri problémákat. A fehér vagy sárga plakkokkal borított nyelv gyomorhurutot, gyomorfekély-betegséget jelezhet. A máj és az epehólyag patológiái esetén a nyelven lévő plakk keserű vagy fémes ízt kap, és maga a nyelv száraz és érdes lesz.

Szív- és érrendszeri betegségek: A nyelv elváltozásai a szív és az erek problémáit is jelezhetik. A sápadt vagy kékes szín keringési elégtelenségre, a bíborvörös, duzzadt nyelv pedig magas vérnyomásra utalhat.

Endokrin betegségek: Az endokrin rendszer zavarai szintén tükröződnek a nyelv állapotában. Pajzsmirigy-alulműködésben megduzzad, szélein fognyomokkal. Cukorbetegség esetén pedig száraz, fényes repedésekkel.

Rák: Sajnos a nyelv változásai a rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hozhatók. Megváltozhat a színe, alakja, textúrája, fekélyek, csomók vagy daganatok alakulhatnak ki rajta.

Elolvasom a cikket