A valódi ok, amiért Harry herceg és Meghan elhagyta az Egyesült Királyságot

A Harry, Meghan és a királyi család közötti megromlott viszonyról szóló hírek ellenére a memoár megjelenése és az élő tévéinterjúk óta Harry azt írta, hogy „az épelméjűségünket és a testi épségünket féltve” menekült el az Egyesült Királyságból.

A Spare című könyvében leírja a Frogmore Cottage-ban tett látogatását, miután visszatért az Egyesült Királyságba Fülöp herceg temetésére, ahol beszélt a költözés okairól. A következőket írja: „Amikor a feleségemmel elmenekültünk innen, féltve az épelméjűségünket és a testi épségünket, nem voltam biztos benne, hogy valaha is visszajövök. Ez 2020 januárjában történt. Most, tizenöt hónappal később, itt voltam, napokkal azután, hogy harminckét nem fogadott hívásra ébredtem, majd egy rövid, szívszorító beszélgetésre a nagyival: Harry… Nagyapa elment.”

Omid Scobie író korábban már írt Meghan döntéséről, hogy nem jön vissza az Egyesült Királyságba. Endgame című könyvében Omid azt írta, hogy Meghan „soha többé nem akarja betenni a lábát Angliába”. Azt állította, hogy nem akar „újra belemerülni az udvari szappanoperába”.

Mióta Amerikában él, Harry az Egyesült Királyságban tett látogatásai során a biztonsági szintjével kapcsolatos döntésekkel küzd. A sussexi herceg fellebbezhet a Legfelsőbb Bíróság döntése ellen, amely elutasította a személyes biztonsági szintjének csökkentésére irányuló fellebbezését, amikor az Egyesült Királyságba látogat.

Harry herceg először 2020-ban indított jogi eljárást a belügyminisztérium ellen egy olyan döntés miatt, amely szerint más mértékű, az adófizetők által finanszírozott védelmet kell kapnia, miután lemondott a dolgozó királyi családi címről.

Februárban a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a döntés jogszerű volt, és elutasította Harry keresetét, majd áprilisban megtagadta tőle az engedélyt, hogy ezt a döntést felsőbb bíróságon megtámadja.

A Fellebbviteli Bíróság azonban most közölte, hogy Harry ügyvédeinek közvetlen kérelmére meghallgatja a fellebbezést. A kormány elleni ügye egyike a herceg által a bíróság elé terjesztett jogi kihívásoknak.

Harry és Meghan Amerikába költözését elsősorban az motiválta, hogy a család mentális egészségét helyezzék előtérbe, ahogy azt James Corden 2021-ben a CBS-en futó The Late Late Show című műsorában is elmondta.

Corden kérdésére, hogy a pár miért döntött úgy, hogy távol marad a királyi feladatoktól, Harry herceg azt mondta: „Nagyon nehéz volt a környezet, ahogy azt sokan látták. Mindannyian tudjuk, milyen tud lenni a brit sajtó. És ez tönkretette a mentális egészségemet. Úgy éreztem, hogy ez mérgező.”

Harry herceg legutóbb májusban, az Invictus Játékok 10. évfordulóján látogatott el az Egyesült Királyságba, egy ritka nyilvános szereplés keretében, ahol a családjával való feszült viszonya volt a figyelem középpontjában, mivel III. Károly király nem volt jelen, ahogy a királyi család közvetlen tagjai sem.

Ezt megelőzően Harry már járt az Egyesült Királyságban, hogy meglátogassa édesapját, III. Károly királyt, miután az nyilvánosan bejelentette, hogy rákot diagnosztizáltak nála. Harry egy 25 órás gyorslátogatást tett Londonban, hogy beugorjon a Clarence House-ba egy találkozóra a királlyal, mielőtt visszatért volna az Egyesült Államokba.

Elolvasom a cikket