Az oroszok lefoglalják Hodorkovszkij több milliárdos vagyonát

A Hodorkovszkij, Lebegyev és a megszűnt Szibériai Lízingvállalat elleni pert az orosz főügyészség kezdeményezte a múlt hónapban. Azzal vádolták őket, hogy nem fizették vissza a kormánynak a Jukosz egykori olajipari óriáscéghez kötődő pénzeszközök elsikkasztásáért járó kártérítést, amelynek tulajdonosai voltak.

A Mescsanszkij kerületi bíróság elrendelte, hogy a Trust Bank számláin továbbra is letétben lévő pénzeszközöket utalják át az orosz hatóságoknak – jelentette a TASZSZ hírügynökség.

Hodorkovszkij és Lebegyev képviselői állítólag nem jelentek meg a bíróság előtt. A Trust Bank és a szövetségi végrehajtói szolgálat nem emelt kifogást az ügyészség követelései ellen.

Hodorkovszkij a Szovjetunió összeomlását követően, az 1990-es évek elején az állami vagyon ellentmondásos elárverezésének eredményeként alapította a mára már megszűnt Jukosz olajvállalatot. Gyorsan Oroszország egyik legértékesebb vállalatává vált.

2003-ban Hodorkovszkijt, aki egykor az ország leggazdagabb embere volt, letartóztatták, adócsalással és csalással vádolták. 14 év börtönbüntetésre ítélték, de tíz év és tíz hónap után szabadult, amikor Vlagyimir Putyin elnök humanitárius okokból kegyelmet adott neki. Az egykori mágnás nem sokkal szabadulása után elhagyta Oroszországot.

Lebegyevet, akit a Jukosz-ügy egyik vádlottjaként neveztek meg, sikkasztás, adócsalás és pénzmosás miatt találták bűnösnek. Kilenc évet ült börtönben, és 2014 elején szabadult.

Elolvasom a cikket