Az úttörő felfedezés, amely megváltoztathatja a mellrák elleni küzdelmet

Ez a kép része annak az új kutatásnak, amely bemutatja, hogyan küzd meg a rák ellen az immunrendszerünk. A B-sejtek, akárcsak első unokatestvérük, a T-sejtek, az immunrendszer részét képezik, segítve a szervezetet a fertőzések és a rák elleni küzdelemben.

Antitesteknek nevezett fehérjéket termelnek, amelyek megtapadnak az olyan káros anyagokon, mint a vírusok és a rák, és az immunrendszer más részeit is felkérik, hogy elpusztítsák azokat. Amikor a sejt egy receptora azonosít egy rákos sejtet és kötődik hozzá, a B-sejt változásokon megy keresztül, hogy még hatékonyabbá váljon a rákos sejtek elleni támadásban. Ez lenyűgöző.

Ezek a szuper B-sejtek nemcsak a daganatokat veszik célba – felkutatják a test különböző részeire átterjedt rákot. Az Oxfordi és a Cambridge-i Egyetem kutatói most egy új eszközt fejlesztettek ki ezeknek a rákellenes sejteknek az azonosítására, ami jobb, személyre szabott és ezáltal jobb immunterápiákhoz vezethet.

A tudósok mellrákos betegektől vettek biopsziát, és egy speciális technikával azonosították a B-sejtek genetikai eltéréseit. A kutatók felfedezték, hogy néhány egyedi B-sejt, amely a rákos sejtek azonosítása és célba vétele után megváltoztatta génjeit, a szervezet több olyan pontján is jelen volt, ahová a rák átterjedt. Ez azt jelenti, hogy miután a B-sejtek felismerték a rákot a test egy területén, vándorolnak, hogy a test különböző pontjain vadásszák le a rákot.

Hasonlóképpen azt találták, hogy azok a B-sejtek voltak jelen a betegek kezelése során, amelyek felismerték a rákot, és megváltoztatták genetikai szekvenciájukat, diverzifikálva magukat, hogy hatékonyabbá váljanak a rák azonosításában. A kutatók ezután ezt az információt arra használták fel, hogy egy olyan eszközt fejlesszenek ki, amellyel megjósolhatják, hogy mely B-sejtek fogják a legnagyobb valószínűséggel sikeresen felismerni és megcélozni a rákos sejteket.

Úgy vélik, hogy előrejelző eszközük segítségével lehetséges lesz megtalálni egy beteg legsikeresebb rákellenes B-sejtjeit, és mesterségesen kifejleszteni azokat az antitesteket, amelyeket ezek a B-sejtek természetes módon létrehoznának. Ezt személyre szabott immunterápiás kezelésként lehetne beadni – felturbózva a beteg immunrendszerét.

Dr. Stephen John Sammut, a londoni Rákkutató Intézet első szerzője elmondta: „Az általunk kifejlesztett számítógépes eszköz lehetővé teszi számunkra, hogy rákos sejteket felismerő B-sejteket, valamint az általuk termelt antitesteket azonosítani tudjuk.

„Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a B-sejtek által termelt antitestekhez hasonló rákellenes kezeléseket fejlesszünk ki, amelyeket aztán személyre szabott kezelésként adhatunk, hogy fokozzuk az immunrendszer válaszát a már elterjedt mellrákkal szemben.”

Kristian Helin professzor, aki a Rákkutató Intézet vezérigazgatója, úgy véli, hogy a személyre szabott rákellenes immunterápiák sokkal több embernél működhetnek jobban, mint a legtöbb létező immunterápia.

Elolvasom a cikket